pátek 29. března 2024 Taťána

Vedle selfie krále v Denisově ulici vznikne nový murál, bude zobrazovat vědkyni Marii Curie-Sklodowskou

V centru Olomouce u Domu umění vznikne nový murál – velkoplošná malba – a připomene význam vědy pro naši společnost. Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) zaměřený na popularizaci vědy se spojil s umělcem Daliborem Vybíralem, který vytvoří obraz významné vědkyně Marie Curie-Skłodowské. Ten se objeví na fasádě v centru města a bude dělat společnost již dřívější malbě krále Eduarda VII. se selfie tyčí. Průběh malby bude možné sledovat od soboty 8. 9. do pondělí 10. 9., kdy bude malba dokončena.

Olomouc se díky Univerzitě Palackého, Academia Film Olomouc či Pevnosti poznání stává čím dál významnějším centrem vědy. Jedna z klíčových historických postav vědy a poznání tak natrvalo oživí olomoucký veřejný prostor. Skłodowská bude kontrastem k self-made králi, který reprezentuje monarchii a marnivost, a stane se tak symbolem pokroku, vědy a racionality. Zároveň postava jedné z prvních vědkyň Marie Curie-Skłodowské, držitelky Nobelovy ceny za fyziku, je významným symbolem žen ve vědě, jejichž role je ve společnosti stále často marginalizována. Autor murálu Skłodowské Dalibor Vybíral alias Oliver Heller vytvořil v olomouckých Bezručových sadech i portrét T. G. Masaryka jako připomínku stého výročí založení Československa.

Tvorba murálu je první z podzimních akcí, kterou AFO pro své fanoušky připravuje. Další událostí, na kterou se mohou těšit, bude premiéra filmu First Man s Ryanem Goslingem v rámci programu AFO Kino. Promítání filmu inspirovaného biografií Neila A. Armstronga se bude konat 11. 10. ve 20:00 v kině Metropol, které je dlouholetým partnerem festivalu.

Murál Skłodowské u Domu umění bude dokončen v pondělí a naváže tak na další oživování pouličního prostoru Street Art Festivalem Olomouc, který bude trvat do 14. 9. a pro návštěvníky připravuje nová díla do veřejného prostoru města, výstavy i přednášky významných street artových umělců.

Tisková zpráva | Foto Streetart festival

Štítky selfie král, Denisova, Marie Curie-Sklodowská, mural, graffiti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.