pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Muzeum umění v Olomouci po čtyřech letech zvýšilo vstupné, zaplatíme stovku

Muzeum umění v Olomouci s příchodem nové návštěvnické sezony po čtyřech letech zvýšilo vstupné a to o třetinu. Od září zaplatí návštěvníci za vstup do jednoho z objektů muzea místo 70 korun nově sto korun. O třetinu se zvýšila i cena za hromadnou vstupenku do obou budov, Muzea moderního umění a Arcidiecézního muzea, kde místo dosavadních 100 korun zaplatí zájemci 150 korun, řekl mluvčí muzea Tomáš Kasal. Zdražení odůvodňuje třetí největší instituce svého druhu v České republice zvyšováním nákladů na chod muzea.

„Museli jsme zvýšit vstupné kvůli zvýšeným nákladům a to nejen za energie, ale zejména v souvislosti se zvýšenými náklady na organizaci výstav, ať už je to doprava, pojištění exponátů a další věci," uvedl mluvčí muzea.

Muzeum umění v Olomouci loni navštívilo 167 280 lidí, což je meziročně o zhruba 5000 méně. Podle zástupců muzea se mohla na návštěvnosti podepsat především rekonstrukce třídy 1. máje, která ztížila na několik měsíců ve městě dopravu. Jeho zřizovatelem je ministerstvo kultury. Muzeum spravuje zhruba 90 600 sbírkových předmětů z oblasti malířství, sochařství, kresby, volné a užité grafiky či fotografie, takže je po této stránce třetí největší institucí svého druhu v republice.

Vedení muzea upozorňuje, že jde často o velkolepé výstavy celoevropského rozměru, jako je například právě skončená výstava představující polskou abstraktní malbu od roku 1945 do současnosti či chystaný rozsáhlý výstavní projekt Rozlomená doba 1908 - 1928. „Od zvýšení vstupného v našem muzeu uplynuly čtyři roky. Dlouho jsme o tom uvažovali. Stav je však takto neudržitelný. I přes zdražení ze 70 na 100 korun jsme v porovnání s ostatními institucemi jedni z nejlevnějších," uvedl na stránkách www.muo.cz ředitel muzea Michal Soukup.

Zvýšení se dotklo i rodinných vstupenek. Rodina za vstup do jednoho objektu zaplatí místo 140 korun celkem 220 korun, do obou pak místo 230 korun o 120 korun více, řekl mluvčí muzea Lukáš Horák. Nově se vstupné bude platit také na komentované prohlídky pořádané muzejními kurátory a to ve výši základního vstupného do jednoho objektu, doplnil mluvčí muzea. Dodal, že naopak muzeum v sezoně i nadále zachová bezplatné neděle, kdy jsou všechny výstavy pořádané Muzeem umění Olomouc přístupné zdarma všem návštěvníkům.

Autoři | Foto Facebook ArtCoMe

Štítky kultura, umění, muzeum, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.