sobota 20. dubna 2024 Marcela

Na jubilejní 20. ročník Romské poutě na Svatý Kopeček zamíří stovky poutníků

Poutní místo na Svatém Kopečku u Olomouce přivítá v sobotu 15. září Romy ze všech koutů České republiky i ze Slovenska. Po slavnostní mši svaté v bazilice Navštívení Panny Marie zazní v ambitech strhující rytmy romských melodií v podání populárních slovenských romských kapel. Charita Olomouc srdečně zve na výroční Romskou pouť nejen všechny Romy, ale i všechny zájemce o romskou kulturu z řad veřejnosti.

Jubilejní Romskou pouť zahájí v dopoledních hodinách pěší procesí poutníků, které se vydá k bazilice na Svatý Kopeček. V čele průvodu bude symbolicky nesena romská vlajka. Na jednotlivých zastaveních účastníci zavzpomínají na putování Romů po světě a připomenou si nejznámější romské příběhy. Průvod poutníků přivítá tradičně u Wolkerova kříže před bazilikou první český římskokatolický kněz romského původu Vojtěch Vágai. „Těším se na všechny Romy, zvláště na děti a mládež, na jejich upřímnou spontánnost a živelnost plnou očekávání, s jakou každoročně přijíždějí na Svatý Kopeček,“ sdělil Vojtěch Vágai, římskokatolický kněz a ředitel českobudějovického diecézního centra mládeže.  

Po bohoslužbě se v ambitech za bazilikou představí skvělé známé slovenské hudební skupiny F6 a Gipsy culy. „Letošní jubilejní dvacátou pouť jsme pojali ve větším stylu, omezili jsme účast tanečních souborů, a orientovali jsme se především na populární romské hudební kapely,“ vysvětlila vedoucí střediska Khamoro Petra Pavlíčková. Pozvání slovenských hudebních těles je u příležitosti jubilejního slavnostního ročníku více než symbolické. „Málokdo už dnes ví, že myšlenka uspořádat první Romskou pouť je spojena s popovodňovou situací na Slovensku před dvaceti lety, kam tehdy vyjížděli po zkušenostech z povodní v Česku právě charitní pracovníci z Olomouce,“ přiblížila Petra Pavlíčková.

Střední odborné učiliště zemědělské v Olomouci představí návštěvníkům poutě tradiční romská řemesla, kterými jsou kovářství a chovatelství koní. Děti dostanou příležitost vyzkoušet si kovářské řemeslo a na památku z pouti si odnést domů svůj vlastní výrobek. „Romskou pouť připravujeme vždy dlouhou dobu dopředu, každá z našich pracovnic se věnuje přípravě určité oblasti, jako je například zajištění technického zázemí, doprovodných akcí pro děti, pěší poutě ze Samotišek a mnohé další. Naším přáním je, aby si všichni účastníci, malí i velcí, výroční Romskou pouť společně užili,“ doplnila za středisko Khamoro Charity Olomouc Petra Pavlíčková.

Tisková zpráva | Foto J. Kopáč

Štítky Romská pouť, Romové, náboženství, Svatý Kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.