čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Opilci dluží olomoucké záchytce kolem 35 milionů korun, zařízení s ročně postará o téměř 1700 lidí

Zhruba 35 milionů korun dluží lidé za pobyt v protialkoholní záchytné stanici v Olomouci, kterou provozuje Vojenská nemocnice Olomouc (VN Olomouc). Poplatek totiž zaplatí jen malá část klientů a dlužníci se k jeho uhrazení nemají. „Z dlouhodobého hlediska představuje úspěšnost v získání poplatku za záchyt něco málo přes 20 procent, řekl náměstek ředitele Vojenské nemocnice Olomouc Luděk Ordelt.

Protialkoholní záchytná stanice v Olomouci, která je jediným zařízením svého druhu v Olomouckém kraji, se ročně podle Ordelta postará o 1600 až 1700 alkoholem zmožených lidí. Při platbě na místě opilci za pobyt v olomoucké protialkoholní stanici zaplatí 1600 korun, jinak musí počítat s poplatkem 2500 korun.

„Dlužná částka za deset let provozování je s příslušenstvím (úroky, exekuce, soudní výlohy, práce advokáta) kolem 35 milionů korun," uvedl Ordelt. Pohledávky nad 1000 korun musí nemocnice ze zákona vymáhat. „Ovšem odprodej pohledávek se nedaří, neboť o ně není zájem. Je zřejmé, že jsou nedobytné," upozornil Ordelt.

Protialkoholní záchytná stanice v Olomouci má pět lůžek a jejich počet lze v případě potřeby zvýšit až na 15. Olomoucký kraj na provoz záchytné stanice ročně VN Olomouc přispívá částkou 6,1 milionu korun.

Na záchytnou stanici v Olomouci jsou sváženi opilci z celého kraje. Jesenická radnice před časem požádala hejtmanství, aby podobné zařízení zřídil i v odlehlé severní části regionu. Policisté by díky tomu nemuseli opilé lidi vozit z Jeseníku do sto kilometrů vzdálené Olomouce.

Hejtmanství ale další záchytnou stanici zatím neplánuje. Policie týdně v Jeseníku najde v průměru dva až tři silně opilé lidi. Podle krajského úřadu je to vzhledem k nákladům na provoz záchytné stanice, které by v Jeseníku činily zhruba šest milionů korun ročně, nízký počet.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky opilci, alkohol, záchytka, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.