čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomouc zaplavily v sobotu dva tisíce absolventů Univerzity Palackého

Do Olomouce se v sobotu sjeli absolventi Univerzity Palackého. Na dva tisíce bývalých studentů si přijelo prohlédnout svou alma mater, potkat se se spolužáky i pedagogy a užit si zábavu, kterou pro ně univerzita připravila. Celodenní program s mottem „Jsme UP“ zahrnoval jak komentované prohlídky fakult a dalších univerzitních prostor, tak koncerty na nádvoří někdejší Tereziánské zbrojnice či křest knihy vzpomínek emeritního rektora Josefa Jařaba.

Jako úplně první si přišla pro svou registrační kartičku Jiřina Lavičková z Kostelce. Absolventka angličtiny a češtiny na filozofické fakultě se těšila na setkání s přáteli a na prohlídku důvěrně známých míst. „Jsem s univerzitou stále v kontaktu, byla jsem i na prvním setkání před dvěma lety. Univerzita i Olomouc se mi moc líbí, mám radost, když vidím, jak se změnily od dob našich studií v padesátých letech. Tehdy třeba Tereziánská zbrojnice, kde teď stojíme, měla okna zatlučená prkny, na Wurmovce, kde jsme studovali, jsme se skoro báli. To se opravdu nedá s dneškem vůbec srovnat. Moc se mi tady líbí,“ svěřila se sympatická dáma z Kostelce.

Absolventi přijeli z celé země. Z Ostravy dorazila například Barbora Moravcová. Promovala v roce 2009 a těšila na setkání se známými. „Studovala jsem filozofii a divadelní vědu. Těším se, že někoho potkám, že si užiju tu atmosféru, prohlédnu si opravenou fakultu. Vracím se sem ráda,“ přiznala.

Velký zájem byl o speciální okružní mikrobus, který rozvážel absolventy po fakultách. „Vystoupíme u zbrojnice, tam se zaregistrujeme a pak se dohodneme, jak ten den strávíme. Na srazu UP jsme byli i v roce 2016. Určitě se půjdeme podívat do nové budovy přírodovědecké fakulty, my jsme studovali ještě ve starých prostorech na třídě Svobody,“ chystal se Antonín Pazdera, absolvent jemné mechaniky a optiky přírodovědecké fakulty z Bohumína.

Fakulty připravily pro zájemce komentované prohlídky. Na lékařské fakultě například na početnou skupinu zájemců čekal děkan Milan Kolář. „Rád bych vám představil historii i současnost fakulty a ukázal naše pracoviště,“ pozdravil absolventy a provedl je po nových i starých Teoretických ústavech.

Fakulta tělesné kultury nabídla absolventům možnost podívat se do prostor Aplikačního centra BALUO. Mezi těmi, kteří do Neředína vyrazili, byl i Pavel Matuška ze středočeských Sedlčan, jeden z prvních studentů samostatné fakulty. „Na studentská léta mám nejlepší vzpomínky, byli jsme dobrý ročník a mimo jiné jsme se tu seznámili s manželkou, která absolvovala na právnické fakultě,“ uvedl Matuška.

Přírodovědecká fakulta spojila absolventský den se stříbrnou promocí, která byla poprvé pojata jako open air akce. Na sedmdesát bývalých studentů složilo promoční slib v prostorách za hlavní budovou. Stříbrnými absolventy se stali po 25 letech, studium ukončili v roce 1993. „Bylo to skvělé! Na jednu stranu fakulta promoce pojala vážně, na druhou neformálně, což se mi moc líbilo. Všem studentům toto úžasné prostředí závidím a jsem opravdu velmi hrdá, že jsem absolventkou přírodovědecké fakulty. Těším se na další setkání,“ uvedla Dagmar Tobolová z Frýdku-Místku, absolventka oboru Matematika–fyzika.

Jedním z pomyslných vrcholů programu se stal křest vzpomínek emeritního rektora UP Josefa Jařaba s názvem Rektorská rozpomínání. Knihu profesor Jařab představil zcela zaplněné aule filozofické fakulty. „Hledal jsem v paměti chvíle, které stojí za to, aby nebyly zapomenuty,“ řekl profesor a dodal, že knížka, kterou po skončení večera také desítkám zájemců podepisoval, je jeho „interpretace Sametové revoluce na Univerzitě Palackého.“ 

Večer pak patřil na nádvoří zbrojnice koncertu písničkářky Terez Wrau. Na úplný závěr připravila Audiovizuální produkce UP speciální projekci. Po zdech setmělé zbrojnice se roztančila baletka a připomenula tak vedle motta letošního setkání „Jsme UP“ především genia loci – města u univerzity.

„Jsme velmi spokojeni, že naše pozvání přijalo tolik absolventů a že se jim program líbil. Jsme rádi, že mnozí přijeli s celými rodinami a ukázali svým blízkým nejen to, kde studovali, ale i to, jak se jejich alma mater změnila. Absolventi jsou důležitou součástí naší univerzity a péče o ně patří k našim prioritám. Děkuji všem, kteří vážili cestu a přijeli za námi,“ řekla Eva Blažková z Konferenčního servisu Univerzity Palackého.

Tisková zpráva | Foto Žurnál UP

Štítky Univerzita Palackého, setkání, absolventi, program, září, Jsme UP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.