pátek 26. dubna 2024 Oto

Bylo schváleno dalších deset dotací na výměnu kotlů těm, na které se na jaře nedostalo

Olomoucký kraj poskytne finanční příspěvek na výměnu starých kotlů za nové a ekologické zdroje tepla dalším deseti žadatelům, na které se na jaře v druhém kole dotací kvůli velkému zájmu původně nedostalo. Dodatečně bude rozdělen zhruba milion korun, jelikož nakonec nebyly vyčerpány všechny peníze.

„Některé realizace (výměny kotlů za nové) byly levnější, než se předpokládalo, a někdo žádost stáhl, takže zůstaly další peníze k dispozici," uvedl Okleštěk. Tři dodatečně schválené žádosti se týkají kombinovaných kotlů na uhlí a biomasu. Další dvě žádosti byly podány na kotle spalující výhradně biomasu, které mají ruční podávání. Podpořena bude také jedna žádost na tepelné čerpadlo a čtyři žádosti na kondenzační kotel spalující zemní plyn.

O druhé kolo dotací na výměnu kotlů byl letos na jaře v Olomouckém kraji velký zájem. Lidé podali 2014 žádostí, přičemž podpořeno jich nakonec bylo zhruba 1600. Mezi zájemce kraj rozdělil bezmála 166,7 milionu korun. Maximální výše dotace na jeden projekt je 127 tisíc korun.

Olomoucký kraj loni na podzim kvůli velkému zájmu lidí zvýšil částku určenou na druhé kolo dotací na výměnu kotlů o 43 milionů korun. Podle původního plánu si žadatelé měli rozdělit 124 milionů, nakonec to bylo téměř 167 milionů korun. Příjem elektronických žádostí do druhého kola dotací na výměnu kotlů krajský úřad zahájil loni 24. října a hned v první minutě jich lidé zaslali 600.

Dotace na výměnu kotlů rozděloval Olomoucký kraj už podruhé. První vlna byla vyhlášena v roce 2016, kdy přišlo více než 2000 žádostí, schváleno jich bylo 1540.

Do roku 2020 jsou v Česku plánovány ještě dvě etapy dotací na kotle. V republice byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. V následujících čtyřech letech by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100 tisíc kotlů. Měla by tak být nahrazena až třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

Autoři

Štítky dotace, kotel, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.