pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Univerzita Palackého ke 100. výročí republiky pokřtila komiks. Jeho tvůrci jsou Ticho762 a Martin Šinkovský

Olomoucká Univerzita Palackého pokřtila netradiční komiks vydaný ke 100. výročí republiky. Dvojsešit s názvem Budoucnost ve vlastních rukách a Procitnutí do temnoty originálním způsobem zachycuje události roku 1918 a 1968. Komiks univerzita představila veřejnosti během letošního ročníku Street Art Festivalu. Komiks bude od dnešního večera k dispozici bezplatně na internetu a distribuován bude i v tištěné podobě, využít jej mohou i pedagogové na školách, uvedli dnes pro zástupci univerzity.

Komiks je rozdělen na dvě části, v první se odráží euforie z roku 1918, ve druhé beznaděj převládající po okupaci v srpnu 1968. Jeho autory jsou absolventu univerzity, výtvarník Ticho762 a scenárista Martin Šinkovský.

„Při psaní jsem na historických událostech vystavěl fiktivní, ale uvěřitelné a době odpovídající příběhy, které by ke komiksu měly přitáhnout všechny věkové kategorie," uvedl již dříve Šinkovský.

Komiks návštěvníkům nabízí tehdejší dobovou a místní atmosféru, nechybějí ukázky dobových médií, kterými autoři schválně narušují děj. Minulost komiks čtenářům popisuje pohledem všedních olomouckých hrdinů a postav fiktivních i skutečných. Pro větší hodnověrnost autoři cíleně pracovali s černobílým formátem.

Komiks ve formě tištěného sešitu bude zdarma nabízen na akcích spjatých s univerzitou. Od dnešního večera je ke zhlédnutí a stažení na webu Univerzity Palackého, jeho výtisky bude od čtvrtka široké veřejnosti bezplatně distribuovat univerzitní informační centrum a obchod UPoint na Horním náměstí. Komiks bude prezentován podle zástupců univerzity v podobě velkoformátové výstavy také během oslav 100. výročí republiky poslední říjnový víkend v Olomouci na Dolním náměstí.

Autoři | Foto Univerzita Palackého

Štítky komiks, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.