čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Lidé za sklenky s vodou na pomoc Haiti zaplatili zhruba 18 000 korun

Na zdravotní prohlídku dalších několika set dětí z Haiti přispěli lidé v Olomouckém kraji během kampaně s kohoutkovou vodou, která se v srpnu uskutečnila v 18 místních podnicích. Lidé za sklenky pitné vody zaplatili dohromady zhruba 18.000 korun, dalších 7000 utratili za výrobky haitských řemeslníků. Kampaň Na zdraví Haiti se uskutečnila počtvrté, dosud díky jejímu výtěžku ošetřili zdravotníci v odlehlých oblastech karibského státu kolem 900 pacientů. Dnes o tom informovala mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Karolína Opatřilová.

Akce se uskutečnila v kavárnách a restauracích v Olomouci, Svitavách, Zábřehu a Hranicích. Poprvé se zapojila i olomoucká prodejna Dobrodruhá, ve které zákazníci nakupovali haitské zboží. Lidé mohli za kohoutkovou vodu zaplatit jakoukoliv částku. „Na Haiti tak s jejich přispěním můžeme prohlédnout a ošetřit další potřebné. Letos se zaměříme nejen na obyvatele odlehlého Baie de Henne, ale prohlédneme i školáky z projektu Adopce na dálku v Gonaives a v Roche-a-bateau. Letos prohlédneme více dětí a dokonce přibereme i dospělé, protože na Haiti se mnou zamíří i zábřežský lékař Josef Marada," uvedla Klára Lőffelmannová z charity.

Loni se díky kampani podařilo ošetřit 240 dětí. Podle humanitární pracovnice je nejčastěji trápí vyrážky, záněty očí a uší, nedostatek vitamínů a problémy s trávením. Příčinou je především nedostatek pitné vody a také plnohodnotné stravy. Potvrzuje to i lékař Marada, který se na Haiti vydá již počtvrté. „Na velké regiony Haiti spadá mnohdy jen jedna nemocnice. Ta je často zavřená a vůbec nefunguje, či je na špatné úrovni," uvedl lékař. Svou roli podle něj hrají i peníze a korupce, lidé tam tak často umírají na banální onemocnění.

Arcidiecézní charity Olomouc pomáhá na Haiti 12 let. Zaměřuje se na pomoc nejchudším a nejzranitelnějším skupinám obyvatel, snaží se podporovat jejich vzdělanost a zkvalitnit péči o jejich zdraví. Díky projektu Adopce na dálku umožňuje pravidelnou školní docházku více než 1200 dětem ročně. Loni na podzim vypravila charita na Haiti kontejner s humanitární pomocí. Naplnili ho lidé i instituce z celé republiky ve veřejné sbírce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, Haiti, pomoc, charita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.