pátek 29. března 2024 Taťána

Vysokoškolské koleje v Olomouci praskají ve švech, jsou plně obsazené

Stoprocentní naplněnost letos hlásí těsně před zahájením akademického roku olomoucké vysokoškolské koleje. Zájem je podle ředitele správy Josefa Suchánka značný, několik desítek zájemců musela správa zatím odmítnout. Koleje nabízejí 4550 míst, cena za lůžko se letos mírně zvedla. Mezi letošní novinky patří především dokončení pokrytí WiFi ve všech budovách i rozsáhlá investice do studoven, řekl dnes Suchánek. Vysokoškolští studenti zaplní Olomouc od příštího týdne.

„Letošní zájem je skutečně enormní, máme stoprocentní naplněnost a zároveň pár desítek zatím neuspokojených žádostí. Definitivně se vše ukáže až v prvním týdnu po zahájení semestru, tedy příští týden, kdy se k nám studenti jezdí fyzicky ubytovat. Jako každý rok lze očekávat, že někteří nepřijedou, někteří se odhlásí na poslední chvíli, takže doufáme, že nakonec ubytujeme téměř všechny zájemce," uvedl ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek.

Správa před zahájením akademického roku rozsáhle investovala celkem do 14 studoven ve čtyřech budovách vysokoškolských kolejích v areálu kampusu Envelopa. „Druhou důležitou novinkou je dokončení zasíťování WiFi signálem všech našich kolejí UP. Tento proces byl postupný, trval čtyři roky a nyní o prázdninách jsme udělali asi největší krok, když jsme dokončili celkem čtyři budovy najednou," doplnil Suchánek.

V olomouckých vysokoškolských kolejích se v posledních letech zvyšuje zájem o jednolůžkové či dvojlůžkové pokoje. Největší propast mezi nabídkou a poptávkou registruje správa u jednolůžkových pokojů, kdy je poptávka v některých fázích roku až dvojnásobná oproti kapacitě. Cena za lůžko se letos po několika letech zvýšila. Dosud se pohybovala od 68 do 114 korun za den, nyní je aktuální cena v rozmezí 70 až 118 korun, dodal Suchánek.

Akademický rok pro většinu olomouckých vysokoškolských studentů začíná příští týden v pondělí, o týden dříve přišli do poslucháren studenti Lékařské fakulty a Fakulty zdravotních věd. Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje na osmi fakultách zhruba 22.000 studentů, což tvoří celou pětinu obyvatel Olomouce. Přihlášku ke studiu si letos podalo 25.000 uchazečů, přijato bylo přes 12.000 studentů. Do prvních ročníků nastoupí odhadem kolem 7000 studentů, podle mluvčí univerzity Gabriely Sýkorové Dvorníkové se studenti prvních ročníků stále ještě zapisují.

Autoři | Foto wikipedia.org

Štítky koleje, vysoká škola, studenti, obsazenost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.