úterý 16. dubna 2024 Irena

Na romskou pouť na Svatý Kopeček dorazilo přibližně 400 Romů

Zhruba 400 Romů z celé Moravy, ale i z Čech a Slovenska dorazilo dnes na Svatý Kopeček u Olomouce na tradiční romskou pouť. Romové všech věkových generací přijeli na poutní místo se nejen společně pomodlit, ale i pobavit. V ambitech baziliky se jim představily známé slovenské romské kapely, které hodně lidí strhly k tanci. Letos pouť slaví jubilejní dvacáté výročí.

Romskou pouť pořádá od roku 1998 olomoucká charita. „Charita Olomouc má několik středisek a jednoho z nich je středisko Khamoro, které se věnuje etnickým menšinám. Začátek pouti se pojí právě s tímto střediskem, ve kterém vznikla také školička. A právě romské děti před 20 lety na prvním ročníku romské pouti vystupovaly a představovaly, co se ve školičce naučily," řekla dnes mluvčí olomoucké Charity Eva Štefková.

Letošní počet účastníků byl vyšší než loni, přispělo k tomu i slunečné počasí. Pouť zahájilo společné procesí Romů alejí z nedalekých Samotišek, v čele průvodu si nesli romskou vlajku a na jednotlivých zastaveních účastníci zavzpomínali na putování Romů po světě. Na Svatém Kopečku je čekali kněží, kteří společně s poutníky vytvořili kruh a společně se pomodlili.

Mši v bazilice sloužil biskup Martin David, ani letos nechyběl první český římskokatolický kněz romského původu Vojtěch Vágai. Na závěr mše se aktivně zapojili i samotní Romové, mezi kterými putoval mikrofon a kteří přidávali své modlitby. Program se po mši přesunul do ambitu za bazilikou, kde se představily slovenské hudební skupiny F6 a Gipsy culy.

Na Svatý Kopeček dorazili Romové ze všech koutů republiky, nejvíce jich pocházelo z Moravy, ale přijeli i lidé ze Slovenska. Mnozí Romové se akce účastní pravidelně každý rok. Mezi nejpočetnější účastníky patřily děti.

Autoři | Foto Charita Olomouc

Štítky Romská pouť, Romové, náboženství, Svatý Kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.