čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Výstavě hub v Přerově letos dominují vzácné kousky jako hřib dřevožijný či krásnoporka citronová

Především vzácnými teplomilnými druhy hub se může letos pyšnit tradiční přerovská výstava hub, která se dnes otevřela v klubu Teplo. Zhruba 20 mykologů kvůli ní od středy procházelo lesy po celé střední Moravě. Objevili při tom houby, z nichž některé se na výstavě objevují poprvé. Lidé však mohou až do sobotního podvečera obdivovat i krásné kolekce satanů či kotrčů. Mykologové vyráželi do lesů ještě dnes ráno, do dnešního odpoledne se jim podařilo nashromáždit 293 druhů. Výstavou už prošla tisícovka lidí.

„Letos je to především o vzácnostech, protože je stále teplo. Máme zde dost vzácných druhů, jde například o krásnoporku citronovou, která roste na jedné jediné lokalitě v České republice. Ze vzácných hřibů nechybí ani hřib satan, hřib Quéletův, velice vzácný hřib dřevožijný, jediný hřib, který roste na dřevě. Máme zde také hřiby bronzové a borové, které jsou hodně vzácné a bývají na výstavách velmi málo," řekl dnes mykolog Jiří Polčák. Vystaven je i velmi vzácný hřib rubínový, který dosud na výstavě chyběl. „Tak pozdě totiž už v lesích nebývá," uvedl Polčák.

Podle odborníků se nyní nejvíce v lesích daří hřibům smrkovým a dubovým, ale i křemenáčům, kozákům, kovářům či žampionům. Na výstavě však lidé mohou obdivovat také kolekci velkých satanů. Mykologové objevili v jedné ze severomoravských lokalit až stovku plodnic. Z velkých kousků nechybějí trsnatce, korálovce či velké kotrče.

Odborníci se kvůli výstavě rozjeli v polovině týdne do všech koutů střední Moravy, s košíky obsadili například Hostýnské vrchy, ale i Beskydy, Javorníky či předhůří Jeseníků a Oderské vrchy. Některým mykologům to nedalo a do lesů vyrazili ještě dnes ráno. Podle Polčáka bylo hub nakonec tolik, že zhruba 20 kilogramů padlo na guláš. Lidé však přes den chodili i do mykologické poradny a přinášeli další zajímavé druhy.

Výstava má v Přerově dlouhodobou tradici, letos se koná pojednadvacáté. Dosud organizátoři žádný ročník ani přes rozmary počasí nezrušili. Letošní termín si vyloženě pochvalují. "Lepší termín jsme si vybrat nemohli. Nechtěl bych výstavu dělat příští týden. Pokud podle předpovědi spadnou teploty na ranní přízemní mrazíky a odpoledne bude 13 stupňů, bude to pro houby konec," dodal známý mykolog, který má na kontě i několik druhů hub, jež objevil v ČR jako první. Před několika lety našel Polčák u Tovačova suchohřib, který ještě neměl ani české jméno. V Přerově našel čirůvku osténkatou, která je vzácná i v jižní Evropě a v ČR ji do té doby nikdo nenašel. Její plodnice jsou uloženy v Národním muzeu v Praze. Před lety objevil v Hostýnských vrších houbu, kterou museli vědci pojmenovat, protože šlo o nový druh na světě. Dostala jméno slzečník papouščí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky houby, výstava, klub Teplo, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.