úterý 19. března 2024 Josef

V jedenasedmdesáti letech zemřel malíř Libor Vojkůvka

V jedenasedmdesáti letech zemřel známý český malíř, který tvořil a žil ve Šternberku, Libor Vojkůvka. Na Facebooku to potvrdila stránka Galerie Skácelík, ve které Vojkůvka vystavoval.

 

„Včera zemřel kamarád a nejvýraznější malíř naší galerie pan Libor Vojkůvka. Veliký, převeliký smutek...," píše se na stránkách Galerie Skácelík.

Vystudoval zahradnictví, proslavil se ale jako malíř samouk. Sám se považoval i za cestovatele, sběratele, akvaristu, horolezce, trampa či pěstitele kaktusů a sukulentů. Šternberský malíř Libor Vojkůvka. Nedílnou součástí života tohoto malíře s holou hlavou a nepřehlédnutelným dlouhým vousem, který zemřel v 71 letech, bylo zejména cestování.

Výjevy z jeho putování do celého světa pak nechyběly ani na jeho obrazech, ze kterých na diváka koukají opičky, mořské rybky, velryby nebo tygři. "Bez cestování bych nemaloval. Je to nedílná součást mé tvorby. Nejen, že si tak fyzicky odpočinu, ale v cizině načerpávám inspiraci," svěřil se kdysi Vojkůvka.

Častokrát Vojkůvka pobýval v exotických destinacích, jako jsou Jáva, Borneo, Laos, Srí Lanka, Kostarika, Mexiko, Kuba nebo jeho obzvláště oblíbené Thajsko. "Když se tam ocitnu, lítám jako blázen, shýbám se ke květinkám, chytám motýly," vyprávěl o svých cestách, které prokládá intenzivní několikaměsíční prací na obrazech.

Vojkůvka se narodil 23. července 1947 v Rychlově u Bystřice pod Hostýnem a vystudoval zahradnictví. Ačkoli od mládí rád kreslil, umění se začal intenzivněji věnovat až v 70. letech. Nyní jsou díla malířského samouka, který začal na "volné noze" působit až po roce 1989, zastoupena v mnoha galeriích i soukromých sbírkách. A Vojkůvkou namalovaná filmová klapka například drží rekord v tradiční dobročinné dražbě na zlínském festivalu snímků pro děti a mládež.

Vojkůvka měl děti tři - dvě již dospělé a malého syna z druhého manželství.

Autoři | Foto Facebook Libora Vojkůvky

Štítky Libor Vojkůvka, malíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.