středa 24. dubna 2024 Jiří

Zemřel neúnavný propagátor kosmonautiky Pavel Toufar

Po těžké nemoci zemřel ve středu celoživotní propagátor výzkumu vesmíru a kosmonautiky Pavel Toufar. Serveru Aktuálně.cz to potvrdily zdroje blízké rodině.

Pavel Toufar se o kosmonautiku zajímal již od mládí. Krátce po studiích na pražské Karlově Univerzitě začal pracovat jako novinář a jeho ústředním tématem byla kosmonautika. Už od konce 60. let napsal nespočet článků vyzdvihujících i americký vesmírný program. Spolupracoval například s časopisy Reportér, Mladý svět, VTM a dalšími. 

V 70. letech se mladý Toufar stal dokonce a členem Mezinárodního institutu kosmického práva (IISL) při Mezinárodní astronautické federaci. Toufar napsal řadu knih, především ze žánru literatury faktu. Napsal však i několik sci-fi děl a desítky populárně naučných prací. Za svou knihu Smrt číhá mezi hvězdami dostal dokonce v roce 1997 literární Cenu Egona Erwina Kische.

Toufar se také účastnil některých experimentů spjatých s kosmickým výzkumem. V posledních deseti letech se pak aktivně podílel na  mezinárodním experimentu Mars 500, který měl vypravit první lidskou posádku k Marsu.

Autoři | Foto GASK.cz

Štítky toufar, vesmír, kosmonautika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.