pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V pátek zůstanou velké obchody uzavřené

Na státní svátek v pátek 28. září budou větší obchody opět zavřené. Většina velkých obchodních center zůstane otevřená, prodejny nad 200 m2 ale zůstanou uzavřené. Například v pražském nákupním centru Nový Smíchov tak bude uzavřeno 21 velkých obchodů. Podle obchodníků je zákon i dva roky po začátku platnosti pro zákazníky matoucí, řada zaměstnanců chce navíc o svátcích pracovat. Odbory naopak zákon podporují.

Zákaz prodeje o některých státních svátcích měl především pomoci zaměstnancům prodejen, praxe však ukázala, že je poškozuje, tvrdí největší český e-shop Alza.cz. Sami zaměstnanci podle obchodu stojí o to, aby mohli o státním svátku pracovat, protože jim je vyplácena nejméně dvojnásobná mzda.

Často podle obchodu také zaměstnanci prodejen o svátku ve skutečnosti volno nemají. „Pouze nevykonávají činnost, kterou zákon o prodejní době zakazuje, tedy prodej. Namísto toho se věnují např. inventuře. Praxe tedy jasně prokázala, že zákon o prodejní době zaměstnancům nejenže vůbec nepomohl, ale naopak jim škodí," uvedla mluvčí Alzy Patricie Šedivá. Alza.cz loni dostala pokutu 230.000 Kč od České obchodní inspekce za to, že nechala o svátcích obchody otevřené. Spor nyní řeší soud.

Podle ředitele centra Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma Jana Procházky mají návštěvníci i po dvou letech platnosti zákona problém rozlišit, o kterém svátku je otevřeno a kdy ne. Zákazníky se centrum snaží předem informovat. „Přesto před každým státním svátkem stále řešíme stovky telefonických dotazů, zda bude naše centrum otevřené," uvedl Procházka. V pátek bude provoz centra Freeport v omezeném režim, otevřeno zůstane 53 obchodů a restaurací. Naopak 19 obchodů zůstane zavřených.

Z uzavřených obchodů profitují e-shopy. On-line supermarket Košík.cz registruje o svátcích, kdy jsou zavřené supermarkety, o 20 procent více nákupů. „Minimálně stejný zájem očekáváme i tento týden v pátek. Navíc pokud svátek předchází víkendu, tak jako tomu je nyní 28. září, spousta lidí kupuje víkendový nákup právě on-line," uvedl ředitel obchodu Tomáš Jeřábek.

Odbory tvrdí, že zákon o prodejní době v obchodech se osvědčil a obchody by měly být uzavřené o všech 13 svátcích. Obavy z propouštění se podle nich nenaplnily, obchod trpí spíše nedostatkem zaměstnanců. Také maloobchodní tržby meziročně neklesly, uvedly odbory. „Zákazníci si rychle zvykli a zaměstnanci zejména řetězců jsou velmi spokojení," uvedla o zákonu již dříve předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) obchodu Renáta Burianová.

Velké obchody musí mít podle platného zákona zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce. Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obchodní dům, obchodní centrum, svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.