čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na letošní olomoucké Exotě budou poprvé vystaveni papoušci žlutočelí

Zřejmě poprvé na světě budou na říjnové výstavě exotického ptactva Exota v Olomouci veřejně k vidění papoušci žlutočelí, což je vysokohorský druh původem z Etiopie. Vystaven bude na Exotě chovný pár těchto vzácných papoušků s letošními mláďaty.

„Papoušek žlutočelý je opravdovým unikátem, za 40 let existence Exoty Olomouc jsme jej dosud nevystavovali. A nemáme informace o tom, že by se objevil na nějaké jiné výstavě kdekoli na světě," uvedl hlavní organizátor Exoty Olomouc Jan Sojka.

Vysokohorští papoušci žlutočelí budou podle Sojky bezesporu největší zajímavostí na letošní výstavě Exota, která nabídne okolo 250 ptačích druhů ze všech kontinentů vyjma Antarktidy. Kromě papoušků budou k vidění i tukani, bažanti, okrasná drůbež a drobní exoti. Část výstavy bude soutěžní.

Výstava Exota, která letos bude na olomouckém Výstavišti Flora od 12. do 14. října, je pořádána jednou za dva roky. „Svým rozsahem patří mezi největší výstavy daného druhu v Evropě. Počet vystavených ptáků se pohybuje kolem 4000," řekl mluvčí Exoty Olomouc Jan Potůček. Součástí letošního ročníku bude i mezinárodní kongres pro chovatele papoušků.

Výstavu Exota, která byla založena v roce 1974, navštěvuje v průměru 15.000 až 20.000 návštěvníků, a to nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska, Německa, Belgie či Nizozemska. Pořadatelem akce je základní organizace ČSCH Exota Olomouc.

Autoři | Foto By Mjobling [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky papoušek žlutočelý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.