pátek 29. března 2024 Taťána

Babiš: Platy učitelů by se příští rok měly zvýšit o jedno procento

Ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá s růstem platů učitelů o jedno procento. Ministři financí a školství ještě budou o platech učitelů jednat. Novinářům to dnes v Olomouci řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle nějž informace školských odborů o plánovaném zmrazení platů učitelů nejsou pravdivé.

"V návrhu, který ministerstvo financí předložilo, se počítá s navýšením platů učitelů o jedno procento. Je to náš návrh. Pan premiér (Bohuslav Sobotka) mi dal minulý týden návrhy jeho resortních ministrů a ještě jsme neměli možnost o tom jednat," uvedl Babiš. Učitelé si podle něj zvýšení platů určitě zaslouží, avšak ministerstvo školství by se zároveň mělo snažit snížit provozní náklady. "V provozních nákladech máme určitě velké rezervy," dodal.
   

Školské odbory dnes oznámily, že návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se zmrazením platů učitelů, zatímco ostatním zaměstnancům státní správy mzdy porostou. Odboráři požadují navýšení tři až pět miliard korun, chtějí se kvůli tomu sejít s ministrem Babišem a premiérem Sobotkou (ČSSD). Podle návrhu rozpočtu by mělo školství dostat navíc jen 83 milionů korun, za naprosto nepřijatelné to označil i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).
   

Podle Babiše ale informace o chystaném zmrazení platů učitelů není pravdivá. "Nikdy jsem neřekl, že nechci navyšovat platy učitelů. To je zase nějaký nesmysl, který někdo publikoval. Mrzí mě, že někteří kolegové z vlády už asi mají nacvičený scénář a řeknou, co by si přáli, a na druhý den nastupuje šéf odborů a k něčemu mě vyzývá," uvedl Babiš. 
   

Připomněl, že předchozí vláda v roce 2010 rozhodla o desetiprocentním snížení platů státních zaměstnanců s výjimkou učitelů. "Jedině učitelé dostali v roce 2011 o dvě miliardy korun navíc a v roce 2012 o čtyři miliardy korun," řekl.
   

Průměrný hrubý plat pedagogů byl loni 25.996 korun, oproti roku 2012 si polepšili o 163 korun. "V loňském roce reálný plat učitelů klesl o jeden procentní bod," tvrdí ale Markéta Seidlová z odborů. Podle ní byl plat řadových kantorů bez vedoucích pracovníků loni jen 24.500 korun. Průměrná mzda v ČR byla loni 25.128 korun hrubého.
   

Pokud by se měly příští rok pedagogům stejně jako ostatním státním zaměstnancům zvýšit platy zhruba o 2000 korun, stálo by to podle odborářů asi pět miliard navíc. S navýšením počítal i ministr školství Chládek v souvislosti se zavedením kariérního řádu učitelů. Odbory i ministr také volají po zvýšení platů nepedagogických pracovníků škol, tedy školníků, kuchařů nebo administrativních pracovníků. Ti berou průměrně 14.500 korun, přičemž po očištění statistik od vedoucích pracovníků je průměrný plat nepedagogických pracovníků 13.471 korun.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.