pátek 29. března 2024 Taťána

Bezhotovostní platby jsou pro některé sběrny kovového odpadu likvidační

Od začátku března platí nová vyhláška ministerstva živnotního prostředí, která nadělala vrásky mnohým provozovatelům sběren kovového odpadu. Nařízení pouze bezhotovostních plateb za odevzdaný šrot je pro sběrny leckdy likvidadační podmínkou.

Nová vyhláška ministerstva životního prostředí, která od začátku března nařizuje jen bezhotovostní platby za odevzdaný kovový odpad, způsobila mnoha sběrnám v Olomouckém kraji existenční potíže a některé z nich budou zavřeny. Množství odevzdaného šrotu totiž v březnu prudce kleslo, přičemž právě příjmy z prodeje kovového odpadu jsou pilířem ekonomiky provozu sběren.

Déle než měsíc už sběrny v celé zemi nesmějí vyplácet takzvaně na ruku peníze za kovový šrot a zákazníci se musí spokojit jen s bezhotovostní platbou, tedy s peněžní poukázkou nebo převodem peněz na účet. Opatření má podle ministerstva životního prostředí pomoci omezit krádeže kovu.

"Množství odevzdaného šrotu u nás v březnu kleslo zhruba o padesát procent. Jednu naši sběrnu proto zrušíme a propustíme tři zaměstnance. Už jsme dali výpověď z nájmu," řekl Pavel Tomeček ze společnosti Sběrné suroviny Tomeček, která má v Přerově dvě provozovny. 

Bezhotovostní platby podle něj spoustu lidí odradily od prodeje kovového šrotu. "To nařízení je skoro likvidační, protože kovový šrot tvoří až 30 procent našeho obratu. Bez něj neutáhneme provozní náklady. Je to jako kdyby stát povolil hospodu a pak v ní dodatečně zakázal prodávat pivo. Hospodský by ji musel zavřít," postěžoval si Tomeček.

Menší množství odevzdaného šrotu v březnu eviduje také sběrna Recyklace Olomouc. "Pokles je citelný. Pokud by byl dlouhodobý, tak na něj budeme muset reagovat například provozními úsporami či úsporami v oblasti zaměstnanců," řekla Kateřina Procházková ze společnosti Recyklace Olomouc. Míní, že březnový pokles odevzdaného množství šrotu nezpůsobil pouze komplikovanější způsob platby. "Lidé si možná myslí, že výkup je zcela zakázán. Také únorové tržby byly nadprůměrné," podotkla Procházková, podle které situaci na trhu bude možné zhodnotit až za tři měsíce.

Tomeček upozornil, že na venkově kvůli nařízení vzrostl počet nelegálních sběren, které nemají povolení. "Lidé je provozují doma na zahradě a za odevzdaný odpad vyplácí pár korun. Pak to prodají a mají jistotu, že na ně kontrola nepřijde. Možnost dohledat materiál, který se ztratí, není v tomto případě žádná," uvedl Tomeček.

Kvůli vyhlášce lze podle Tomečka očekávat růst cen kovového šrotu. "V okamžiku, kdy hutě nebudou mít materiál, půjdou s cenou nahoru, aby si zjistily dostatečné množství pro výrobu. Zároveň se bude méně recyklovat, protože provozovatelé sběren bez dostatečných příjmů z kovového odpadu nebudou vykupovat ani papír, který náklady sběren pokrývá jen zčásti," varoval.

Radnice v Olomouckém kraji většinou tvrdí, že krádeže kovů nebyly palčivým problémem. Například v Prostějově městská policie namátkově kontroluje lidi, kteří odvážejí železo do sběren. "Strážníci prověřují, zda nepochází z trestné činnosti. Faktem je, že od zavedení tohoto opatření nemáme evidované oznámení nebo vlastní zjištění, že někdo odváží odcizený šrot. V minulosti to bylo zhruba dvakrát týdně," uvedla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.