úterý 19. března 2024 Josef

Být či nebýt? Moravské divadlo uvede Hamleta

Moravské divadlo uvede v páteční premiéře slavnou Shakespearovu tragédii Hamlet. Slavná hra se na jeviště olomouckého divadla vrací po 35 letech. Podepsaly se na ní uznávané osobnosti. Režíruje ji šéf činohry Michael Tarant, který vycházel z překladu Martina Hilského. Mezinárodně uznávaný odborník a přední český překladatel Shakespearova díla v inscenaci propůjčil svůj hlas duchovi Hamletova otce. Hudbu složil dvojnásobný držitel Českého lva Jan Jirásek.

"Je to hluboká a krásná hra, mnoho divadelníků se s ní vyrovnává v nejrůznějších obdobích různými způsoby. Viděl jsem inscenace, v nichž byl Hamlet například teenagerem i homosexuálem. Není přitom nutné Hamleta vnějšími způsoby aktualizovat. Když máte autora rád, musíte mu být věrný, a ne ho znásilňovat," řekl režisér Tarant, který má s uváděním Shakespearových her bohaté zkušenosti. Inscenoval například Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový, Kupce benátského či balet Romeo a Julie. S Hamletem se setkal před necelými pěti lety v divadle v Českém Těšíně. 

Režisér vycházel z překladu Martina Hilského, k výraznějším úpravám textu nedošlo. Profesor anglické literatury a čestný člen Řádu britského impéria Hilský se zúčastnil zahajovací zkoušky. "Měl jsem z příprav dobrý dojem především proto, že jsem cítil odhodlání herců jít v interpretaci rolí až na doraz a pokusit se o Hamleta, který bude oslovovat současné diváky a zároveň si zachová renesanční obraznost a polyfoničnost. Mluvili jsme hodně o interpretaci hry, o smyslu hamletovských otázek a také o úžasně bohatém divadle řeči této velké tragédie," uvedl Hilský. 

V titulní roli dánského prince Hamleta se představí Petr Kubes. V roli Ofélie alternují hostující herečky Lucie Končoková a Anna Stropnická. Hamletovu matku Gertrudu ztvární Naděžda Chroboková - Tomicová, strýce Claudia si zahrají Jiří Nebenführ a hostující Josef Vrána. Postavu Prvního herce nabídl režisér Ivu Kubečkovi, který před pětatřiceti lety v poslední olomoucké inscenaci Hamleta ztvárnil titulní roli. 

Autorem scény je výtvarník Jaroslav Milfajt. Základem dynamické scény bude šestimetrová točna, na které ční vertikální stavba s můstky. Podle výtvarníka má ztvárnit honosné království, které se pomalu hroutí a pod jehož nablýskaným povrchem je rez. Kostýmy, které jsou na pomezí historických a moderních oděvů, navrhla Klára Vágnerová. (čtk)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.