pátek 29. března 2024 Taťána

Češi zakoupili na Sumatře kus pralesa, kvůli ochraně přírody

Kus deštného pralesa na hranici národního parku na Sumatře se rozhodla zachránit skupina Čechů. Zakoupili tři desítky hektarů půdy se stromy, které by jinak lehly popelem. Po domluvě se správou parku zde založili také protipytlácké hlídky. Projekt Green Life se zaměřuje hlavně na ochranu kriticky ohrožených zvířat v čele s tygrem sumaterským. Cílem je zachránit v oblasti postupně až sto hektarů deštnéhopralesa.

„Ačkoliv se tento projekt může některým lidem zdát jako boj s větrnými mlýny, já mu věřím. Před několika lety jsem se rozhodl radikálně změnit svůj život. Jeho smysl jsem nalezl v Indonésii, kde se pokouším zachránit kus ohrožené divočiny pro budoucí generace,“ řekl Milan Jeglík, který v roce 2009 založil občanské sdružení Prales dětem. Se svou partnerkou Zuzanou kupují pozemky dříve, než je získají ti, kteří je chtějí zničit. „Za velký úspěch považujeme dohodu s vedením národního parku, které nás podpořilo v založení protipytlácké hlídky Green Patrol. Jsme historicky první organizací, která takovou aktivitu na Sumatře založila,“ doplnila Zuzana Koloušková.


Členové sdružení se snaží chránit levharta diardova, orangutana sumaterského, slona sumaterského či tygra sumaterského, který je vlajkovým zvířetem jejich projektu. Tato největší kočkovitá šelma deštného pralesa je zbytečně zabíjena pro účely tradiční čínské medicíny. Prodává se její kůže, drápy, zuby, vnitřnosti, chlupy, dokonce oči a sušené penisy. Na světě přitom žije posledních asi 200–400 kusů. Všechna zvířata a nejen ona, jsou ohrožována nikoli pouze pytláctvím, ale též masivní devastací jejich přirozeného životního prostředí. „Tropický prales nám den za dnem mizí a lidé neslyší, že v něm žije více než 50 procent všeho živého a zeleného na planetě nebo že je to obrovský zdroj sladké vody, která nám udržuje klimatickou stabilitu na planetě,“ řekl Milan Jeglík.


O české soukromé rezervaci na Sumatře budou členové sdružení vyprávět 3. června od 19 hodin v olomouckém kině Metropol. Diváci, kteří zaplatí za vstupné 150 korun, zachrání kousek deštného pralesa, poněvadž výtěžek jde na výkup velmi důležitého pozemku, který je součástí tygřího teritoria či domovem orangutanů.

Projekt Green Life od roku 2009 vykupuje od domorodců pozemky v pralesním údolí na hranicích s národním parkem Gunung Leuser. Tyto pozemky byly určeny k vykácení, vypálení a osázení kaučukem. Vykoupením se tak zachrání před jejich devastací a vznikem plantáží. Některé pozemky již vykáceny byly, ale jejich návrat přírodě je zcela zásadní pro zvířata. Toto údolí je významnou oblastí pro divoká zvířata z důvodů vzrostlého pralesa s primárními stromy a navíc navazuje přímo na národní park. Část údolí tvoří sekundární prales, do kterého se stahuje vysoká zvěř, která je hlavní potravou pro tygry. V roce 2012 se podařilo dokončit první pozemkovou fázi projektu a získat do pronájmu na 50 let 33 ha deštného pralesa. Pozemky formálně patří zaměstnanci projektu Green Life, Ali Ruslimu (45 let), na jehož jméno jsou napsány a který je pronajímá na 50+50+… let sdružení Prales dětem, o. s. Tímto se toto údolí stalo první českou soukromou rezervací v Indonésii.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.