čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Co nabídnou letos vánoční trhy?

Vůně jehličí i punče, slavnostní osvětlení, koledy, betlémy, přátelé a blízcí… Snad všichni se shodnou na tom, že to, co Vánoce dělá Vánocemi, je především atmosféra. Jedinečná, nenapodobitelná a přitažlivá. Právě takovou atmosféru načerpáte zcela spolehlivě v adventní Olomouci.

Olomoucký advent bude i letos dostatečně pestrý na to, aby si vybral každý. Tradiční vánoční trhy začínají už v neděli 23. listopadu rozsvícením vánočního stromu. Symbolem vánočních svátků v Olomouci je tentokrát stříbrný smrk. Ozdobu Horního náměstí rozzáří v 18 hodin více než 44 tisíc světel. Bezmála šestnáct metrů vysoký jehličnan, který se na Horním náměstí objevil v neděli 16. listopadu, tentokrát městu darovali manželé Večeřovi z Polívkovy ulice v Olomouci. Urostlý stříbrný smrk, jehož stáří majitelé odhadují na čtyřicet let, již neměl v předzahrádce jejich domu příliš mnoho místa.

O tom, jak se bude symbol olomouckých Vánoc jmenovat, rozhodnou opět sami Olomoučané. „Vyhlásili jsme už osmý ročník tradiční soutěže Pojmenujte vánoční strom a výtvarně zpracované návrhy se jmény stromů již leží na mém stole. Letos se jich sešel rekordní počet, téměř pět set, a vybrat ten nejlepší nebude jednoduché,“ popisuje s úsměvem primátor města Antonín Staněk, který v nedělní podvečer vyhlásí vítěze a strom i náměstí slavnostně rozsvítí. Jedinečnou atmosféru srdce města v období adventu dokreslí i světelné řetězy nad ulicemi, slavnostně přizdobené lampy veřejného osvětlení a další tisíce světel, které ozáří věž a budovu radnice.


Ke sváteční adventní Olomouci neodmyslitelně patří také pestrý kulturní program. I letos organizátoři slibují, že každý, kdo centrum Olomouce od 23. listopadu do 23. prosince navštíví, přijde si na své. „Hned v neděli 23. listopadu vystoupí na Horním náměstí finalista Superstar Jaroslav Smejkal a po slavnostním rozsvícení vánočního stromu se můžeme těšit také na další atraktivní večerní hudební program, o který se postará Kamil Střihavka,“ láká k programu za organizátory vánočních trhů Pavel Spálený. V ostatní dny se mohou návštěvníci těšit například na Pavla Dobeše, Kamelot, Debbie, Robbie Williams Revival, hudební formaci Dr.Pepe či Burma Jones a mnoho dalších. Organizátoři však myslí samozřejmě také na děti. „I letos jsme připravili tolik atrakcí, aby jim napjaté očekávání Štědrého dne uteklo jako voda,“ podotýká Pavel Spálený. Ti nejmenší se tak mohou těšit na divadelní vystoupení, vánoční pohádky, zpívání koled, Ježíškův poštovní úřad i tvořivé dílny. Chybět nebude ani tradiční Mikulášská nadílka s primátorem, kterou v pátek 5. prosince v 18:30 zakončí ohňostroj. Zkrátka nepřijde ani ten, kdo si rád zasportuje. Na Dolním náměstí je totiž až do Silvestra v provozu zdarma veřejné kluziště.

Slavnostní náladu starobylého centra města doprovodí tradiční trhy s bohatou nabídkou vánočního sortimentu, včetně stánků s již světově proslulými vánočními punči. „Ona světová proslulost je už jen opravdu malá nadsázka, vždyť v roce 2013 adventní Olomouc navštívily tisíce turistů z Německa, Slovenska, Rakouska, Španělska či třeba z jižní Koreje,“ vysvětluje náměstek primátora Pavel Urbášek, který má kulturu a cestovní ruch ve své kompetenci.

Také v tomto roce se do Olomouce chystají výpravy cestovních kanceláří, převážně z Německa a Rakouska. „Na pozvání Univerzity Palackého, ve spolupráci s městem Olomouc a Olomouckých krajem přijedou taktéž tuzemští novináři, kteří jsou absolventy Univerzity Palackého Olomouc, aby na vlastní oči zažili tu pravou vánoční atmosféru starobylé Olomouce,“ uvádí primátor Antonín Staněk. „Pro Olomouc bylo adventní období 2013 jedním z nejúspěšnějších období z pohledu příjezdu turistů a návštěvníků města mimo hlavní turistickou sezónu,“ doplňuje náměstek Pavel Urbášek s tím, že Agentura Czech Tourism vyhlásila na základě ankety produkt Adventní Olomouc jako druhý nejzajímavější domácí turistický  produkt v kategorii Genius Loci.

Pro ty, kteří by chtěli v adventním čase v Olomouci zůstat déle, nabízí město i letos ve spolupráci s ubytovacími  zřízeními, začleněnými do Asociace hotelů a restaurací ČR, pobytové balíčky nazvané Adventní Olomouc. V ceně je ubytování, snídaně, punčovky, Olomouc region Card a další bonusy. Více informací o nabídkách včetně rezervačního systému najdete na www.stayovernight.eu.

Vše o programu vánočních trhů na www.vanocnitrhy.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.