pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Do škol v Olomouckém kraji by mělo nastoupit více prvňáčků

Do základních škol v Olomouckém kraji by mělo od září nastoupit podstatně více prvňáčků než v loňském roce. Podle předběžných údajů krajského úřadů by mělo v lavicích prvních tříd usednout na 7100 dětí, což je o 420 školáků více než loni. Na jejich příchod se budou pedagogové připravovat od začátku příštího týdne. V Olomouckém kraji se v září otevře 296 základních škol.

"Do 1. ročníků základních škol v Olomouckém kraji nastoupí v září 2014 přibližně 7100 žáků. Jedná se o předpoklad počtu žáků, neboť statistické výkazy sledují stav až k 30. září. Přibližně u 1400 dětí bylo rozhodnuto o odkladu povinné školní docházky," řekla Gabriela Bělíková z odboru školství, mládeže a tělovýchovy olomouckého krajského úřadu.
   

V uplynulém školním roce nastoupilo do 1. ročníků základních škol v Olomouckém kraji celkem 6677 žáků. "Předpokládáme tedy, že se počet prvňáčků zvýší přibližně o 400. V loňském roce byl udělen odklad povinné školní docházky 1441 dětem," doplnila pracovnice úřadu.
   

Na prvňáčky ale i žáky z ostatních stupňů základních škol se budou učitelé připravovat od pondělí příštího týdne. Prázdniny jim tak skončí o týden dříve než dětem. "Od pondělka budeme chystat učební pomůcky, dělá se inventář ve třídách, zdobí se nástěnky. Pro prvňáčky se budou chystat hromádky s pomůckami. Každý rok pro ně navíc chystáme na přivítání něco jiného. Letos pro ně budeme mít kornouty s cukrovím," řekla dnes tajemnice Základní školy Heyrovského v Olomouci Jarmila Hluštíková. 
   

Rušno na mnohých školách však bylo i během prázdnin. V mnoha z nich se totiž výrazně přestavovalo a opravovalo. Do opravených prostor se budou například vracet školáci ze Základní školy Rožňavská a Nedvědova v Olomouci, v Zábřehu na Šumpersku se například opravovala střecha tělocvičny na Základní škole Severovýchod, v Přerově se zase například na Základní
škole Želatovská a Za mlýnem dělníci přes léto zaměřili na rekonstrukci učebny fyziky a chemie.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.