středa 24. dubna 2024 Jiří

Do Tříkrálové sbírky se na Olomoucku zapojila tisícovka koledníků

Domácnosti v Olomouci a okolních obcích v těchto dnech obchází tisícovka koledníků, kteří se zapojili do letošní Tříkrálové sbírky. Koledníci v pondělí navštíví také radnici, hejtmanství, Univerzitu Palackého či arcibiskupa Jana Graubnera. Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Odtud se poté rozšířila i do ostatních oblastí a stala se největší sbírkovou akcí charity v zemi.

"Každoročně se do akce v Olomouci a okolních obcích zapojuje více jak tisícovka ochotných dobrovolníků, v celé České republice pak více jak 50.000," řekl ČTK Martin Rejšek z Charity Olomouc. Loni lidé na Olomoucku do Tříkrálové sbírky věnovali 1,155 milionu korun. "Výtěžek byl rozdělen tak, že 35 procent z částky použila Charita ČR a Arcidiecézní charita Olomouc na charitní projekty v rámci celé ČR i zahraničí. Zbylých 65 procent bylo využito v olomouckém regionu, zejména na projekty Charity
Olomouc," uvedl.

Z finančních darů byla podpořena zařízení, která pomáhají lidem s duševním onemocněním, tělesným handicapem, seniorům, lidem bez domova, dětem z lokalit ohrožených sociálním vyloučením nebo lidem, kteří se ocitli v těžké životní situaci.

V celé olomoucké arcidiecézi, která zahrnuje území Olomouckého a Zlínského kraje, se letos do Tříkrálové sbírky zapojilo zhruba 4000 skupinek koledníků. Jejich počet je stejný jako loni. Pokud jim bude na cestách po domácnostech přát počasí, mohli by podle koordinátorů sbírky vybrat na pomoc potřebným zhruba stejně jako v předchozím ročníku.

Výnos loňské Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi znovu překonal dosavadní rekord. Lidé z Olomouckého a Zlínského kraje věnovali koledníkům do kasiček téměř 21,5 milionu korun, což je téměř o 340.000 korun více než předloni. V tomto regionu jsou z celé země lidé během sbírky tradičně nejštědřejší, je to dané i nejvyšším počtem koledníků. V celé zemi se vybralo téměř 76 milionů korun.

Koledníky mohou letos lidé potkat v ulicích do 14. ledna, záleží však na místních zvyklostech. V celé zemi budou moci lidé ve městech a vesnicích vidět v kostýmech Tří králů na 40.000 charitních koledníků. Dárcům se při svých návštěvách prokážou průkazkou a zapečetěnou kasičkou.

Zdroj: ČTK

Foto: www.kr-olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.