pátek 29. března 2024 Taťána

Ekologické dny Olomouc nabídnou koncerty, besedy i ekojarmark

Ekojarmark, besedy i koncert několika hudebních skupin v centru Olomouce nabídne letos jeden z největších tuzemských ekologických festivalů Ekologické dny Olomouc. Festival, jehož organizátoři se snaží prohlubovat vztah lidí k přírodě i krajině, byl zahájen dnes a skončí na začátku května.

"Lidé budou také letos moci navštívit besedy s celou řadou osobností veřejného života a výstavy. Na programu jsou i výlety do krajiny, budou probíhat ekologické programy pro školy a festival tradičně zakončí prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí," řekl jeden z organizátorů Ekologických dnů Olomouc Michal Bartoš.

Na akci se letos chystá i řada odborníků z celé země. Do Olomouce přijede diskutovat například filozof Václav Bělohradský či biologové Jiří Sádlo, Stanislav Komárek, Daniel Frynta a David Storch. Mezi pozvanými hosty je i socioložka Jiřina Šiklová, historička umění Milena Bartlová a psychiatr Cyril Höschl.

Na ekojarmarku, kterým festival 1. května vyvrcholí, mohou Olomoučané a lidé z okolí odevzdat prošlé baterie a zúčastnit se tak soutěže Olomouce a Zlína v recyklaci tohoto nebezpečného odpadu. "Rodičům s dětmi Divadlo Tramtárie nabídne tři své pohádky na nádvoří radnice. Lidé si budou moci projet májovou Olomouc na kole i na lodích, dozvědět se hravou formou řadu
informací o přírodě, o životě lesa a také o třídění a předcházení vzniku odpadů,"
podotkl Bartoš.

Na Horním náměstí bude vztyčena městská májka, kterou si lidé budou moci prohlédnout z radniční věže. "Mnoho stánků nevládních organizací a tradičních řemesel oživí kvalitní hudba," uvedl Bartoš. Letos budou na Horním náměstí hrát například Bratři Orffové, Peter Lipa band, Krausberry či Žamboši se svým hostem z Austrálie Owls of the Swamp.

Program Ekologických dnů Olomouc, které doprovázejí také výstavy, je na stránkách www.slunakov.cz. Akce festivalu každoročně navštíví až 20 tisíc lidí. (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.