pátek 29. března 2024 Taťána

Festival ProTibet 2015 se blíží

Unikátní tibetské tance, originální himalájské pohádky nebo setkání se známým českým horolezcem, to vše nabídne letošní ročník Festivalu ProTibet. Smyslem přehlídky, která v Olomouci začne 2. března, je podpořit malé mnichy v indickém klášteře Diskit. Peníze ze vstupného jsou určeny na jejich vzdělávání a lékařskou péči.

“Festival se letos koná ve více jak 30 městech, kromě Olomouce například i v Ostravě nebo Brně. Tam všude se budou moci návštěvníci během měsíce seznámit s tradicemi a kulturou Tibetu,” říká koordinátor festivalu Bc. Tomáš Přichystal.

Akce se v Olomouci koná již posedmé a každým rokem nabízí zajímavá setkání. Letos tak budou mít Olomoučané mimořádnou příležitost se setkat se slavným tibetským tanečníkem  Tenzinem Tsedupem. Ten právě v těchto dnech přijíždí z Indie do České republiky a v Olomouci připraví pro zájemce taneční workshopy.

Do světa tradičních vyprávění, mýtů a pohádek pak zavede návštěvníky večer s herci Moravského divadla. Jaroslav Krejčí a Vlaďka Včelná budou číst himalájské pohádky, Petr Kubes pak bude interpretovat tibetské příběhy. Festival nabídne i několik filmových projekcí. V Olomouci se bude poprvé promítat dokument, který natočil britský režisér Joshua Dugdale nazvaný Bez mrknutí. Autor snímku dostal unikátní příležitost natáčet 18 měsíců v bezprostřední blízkosti dalajlamy. Film tak představí dalajlamu nejen jako duchovního vůdce, ale ukáže i jeho privátní život.

„Jsme velmi rádi, že jsme do letošního programu získali snímek Drapchi. Jedná se o vězeňské drama režiséra Arvinda Iyera, v němž hlavní roli ztvární Namgyal Lhamo, se kterou měli olomoučtí diváci možnost se setkat v roce 2012,“ říká k další filmové projekci Tomáš Přichystal.

Každým rokem Festival ProTibet seznamuje návštěvníky s lidmi, kteří jezdí do Indie či Tibetu. Letos bude vyprávět o svých horolezeckých expedicích plzeňský horolezec Honza Trávníček, který při své poslední výpravě zdolal vrchol K2. 
„Tashi Delek neboli přeji vše dobré lidem České republiky a děkuji mnohokrát za Vaši podporu,“ vzkazuje režisér filmu Drapchi Arvind Iyer. Každým rokem se v rámci Festivalu ProTibet 10. března také připomíná výročí násilného potlačení povstání v Tibetu. V Olomouci se před radnicí zapálí svíčky a za oběti se bude držet minuta ticha. 

MOST, o. p. s. podporuje od roku 2004 vzdělávání a zlepšuje životní podmínky lidí žijících indických Himálajích a v Tibetu. Pomáháme tisícům dětí, tibetským uprchlíkům, mnichům a mniškám, nomádským rodinám a starým lidem bez rodin. Realizujeme projekty na podporu tamních škol a podporujeme místní ekonomiku zakládáním chráněných dílen.

Festival se koná díky přispění statutárního města Olomouce, města Ostravy, městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Projekt byl podpořen z prostředků České rozvojové agentury a Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce.

Výtěžek věnujeme malým mníškům z indického kláštera Diskit na zajištění vzdělání, stravy a léků.

3. 3. Út
8:30 – 10:00, vstupné dobrovolné
Ústav sociálněpedagogických studií, Pdf UPOL
Žižkovo nám. 5
Workshop: tibetský tanec – Tenzin Tsedup
Výuka tibetského tradičního kruhového tance a lidové písně.
3. 3. Út
13:00 – 14:30,
vstupné dobrovolné
Divadlo na cucky, Freskový sál
Wurmova 7
Workshop: tibetský tanec – Tenzin Tsedup
Výuka tibetského tradičního kruhového tance a lidové písně.
3. 3. Út
15:00 – 17:45,
vstupné dobrovolné
Centrum pro výuku cizích jazyků, LF UP
Hněvotínská 3
Drapchi – vězeňské drama
Arvind Iyer / Indie / 2012 / 85 min.
5. 3. Čt
18:00, 120 Kč
Divadlo hudby
Denisova 47
Honza Trávníček – Expedice na K2
Známý český horolezec o životní výpravě plné dobrodružství
9. 3. Po
20:00, 70 Kč
Kino Metropol
Sokolská 25
Bez mrknutí – dokument z Dalajlamova života
Josh Dugdale / Velká Británie / 2006 / 79 min.
10. 3. Út
9:00, 40 Kč
Kino Metropol
Sokolská 25
Školní projekce:
Útěk přes Himaláj; Na druhé straně Himaláje
10. 3. Út
18:00
Horní náměstí Vigilie se svíčkami
11. 3. St
16:00, 30 Kč
Vlastivědné muzeum
nám. Republiky 5
Taneční vystoupení: Kripa Devi
Chrámový tanec Bharatanatyam
11. 3. St
16:00, 30 Kč
Čajovna Assamica
Kateřinská 15
Herci Moravského divadla čtou ProTibet:
Jaroslav Krejčí a Vladimíra Včelná: Himalájské pohádky
12. 3. Čt
20:00, vstupné dobrovolné
Střední formát
Žerotínovo náměstí 7
Herci Moravského divadla čtou ProTibet:
Petr Kubes: Šprýmař Akhu Tänpa

Festival ProTibet Olomouc 2015 - Anotace:

3. 3. Tenzin Tsedup pro velký úspěch opět v Olomouci!
Taneční workshop známého tibetského tanečníka a zpěváka
Naučte se zazpívat lidovou píseň Thamčhe Kjenpa a zatančit tradiční kruhový tanec.
Interpret je od r. 2004 členem Tibetského institutu múzických umění založeného Dalajlamou. Oceňována je jeho umělecká všestrannost.

3. 3. Drapchi – promítání vězeňského dramatu
Josh Dugdale / Indie / 2012 / 85 min.
Příběh Jigy Gjalnang (Namgyal Lhamo), zpěvačky tibetské opery, kterou unesou a ona se probudí v podzemní vězeňské kobce. Po dvou letech strávených ve vězení se jí podaří uprchnout a zpěvačka odchází do Nepálu a poté na Západ.


5. 3. Honza Trávníček – Expedice na K2
Přednáška plzeňského horolezce o výstupu na druhou nejvyšší horu světa. Nenechte si ujít jeho vysokohorské dobrodružství. Dozvíte se, jak vnímal život místních lidí nebo jak se připravoval na takovou expedici.

9. 3. Bez mrknutí – Dalajlamův život
Dokument ukazující život a práci 14. dalajlamy.  Ponořte se s námi do života jedné z nevětších duchovních osobností současného světa a to jak ve chvílích radosti a štěstí, tak i v momentech smutku a zklamání. Dokument nabízí divákům možnost poznat dalajlamu nejen jako duchovní a morální autoritu, ale ukazuje také jeho soukromí a jeho typický smysl pro humor.

10. 3. Školní projekce – Útěk přes Himaláj / Na druhé straně Himaláje
Neobyčejně strhující dokumenty zachycující tvrdou realitu tibetských dětí, které jejich matky posílají na nebezpečný a často smrtelný pochod přes Himaláj do Nepálu, aby jim dali šanci na školní vzdělání v tibetštině a život ve své vlastní kultuře.

10. 3. Vigilie se svíčkami
Vigilie se koná u orloje na Horním náměstí v Olomouci u příležitosti výročí násilného potlačení povstání v Tibetu v roce 1959. Jedná se o vzpomínkové setkání, na kterém se uctí památka obětí tohoto povstání. K uctění památky se zapálí svíčky a za oběti se bude držet minuta ticha.

11. 3. Kripa Devi – chrámový tanec Bharatamatyam – premiéra vystoupení

Česká tanečnice, která si říká Kripa Devi tento tanec studovala v mnoha koutech světa a nyní ho představí v Olomouci.

12. 3. Čtení ProTibet: Jaroslav Krejčí a Vladimíra Včelná – Himalájské pohádky
Výběr čtrnácti lidových pohádek z Tibetu vyprávěných herci Moravského divadla Olomouc Jaroslavem Krejčím a Vladimírou Včelnou. Vydejte se do země na střeše světa a zaposlouchejte se do pohádek, které se tu od nepaměti vypravují.

12. 3. Čtení ProTibet: Petr Kubes – Šprýmař Akhu Tänpa – Veselé historky z Tibetu
Akhu Tänpa je jednou z nejoblíbenějších postav tibetských lidových vyprávění. Je to chytrák, který dokáže  napálit každého zlého a lakomého člověka. Příběhy čte herec Petr Kubes.

Festival ProTibet Olomouc 2015
www.protibet.cz

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.