pátek 29. března 2024 Taťána

Hejtman Rozbořil podá trestní oznámení na bývalé mluvčí

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) podá trestní oznámení na dva bývalé tiskové mluvčí a pracovníky odboru - tajemníka hejtmana Ivo Hegera a Tomáše Kocycha. Oba zaměstnanci krajského úřadu měli zadávat podezřelé zakázky firmám, ve kterých figurovala jejich jména nebo na jejichž pracovníky měli osobní vazby. S Hegerem i Kocychem hejtmanství ukončí pracovní poměr.

"Podám na tyto dva pracovníky trestní oznámení, protože chci vědět, jaká škoda vznikla a kdo ji způsobil," řekl dnes novinářům Rozbořil, podle kterého by připravované trestní oznámení mělo situaci ohledně sporných zakázek vyjasnit.
   

Na podivné zakázky typu srazu válečných veteránů či školení tiskových mluvčích upozornila úřednice hejtmanství Olga Hrabalová a její právník Igor Koutecký. Podivné fakturace, zakázky pro firmy spojené s úředníky, podezřele drahé služby a nákupy. To vše se podle jedné ze zaměstnankyň dělo několik let, během nichž Olomoucký kraj platil najatým firmám výrazně víc, než jaká byla hodnota poskytnutých služeb. Některé z najímaných firem podle informací založil a vlastnil Heger a Kocych. Bývalí mluvčí tvrdí, že zákon neporušili a zakázky byly v pořádku.

Olga Hrabalová pracovala v letech 2001 až 2011 jako asistentka kanceláře hejtmana Olomouckého kraje. Nyní se rozhodla veřejně promluvit o poměrech, které vládly za dob tehdejšího hejtmana a současného senátora Martina Tesaříka v nejvyšších patrech olomouckého hejtmanství, i o pozadí mnohých veřejných zakázek. "Žádná z těch zakázek nebyla poctivá. U každé akce, kterou jsem zajišťovala a která potřebovala dodavatelské služby, jsem přesně věděla, kdo to vyhraje a za kolik to bude peněz," říká Hrabalová. V únoru 2011 Tesařík prosadil zrušení jejího místa.
   

Hejtman Rozbořil upozornil na to, že sporné zakázky třikrát prověřovala policie a pokaždé případ odložila. Pochybení při zadávání těchto zakázek nezjistil ani kontrolní odbor krajského úřadu. Aféra ale podle hejtmana poškodila dobrou pověst krajského úřadu, který kvůli tomu už upravil pracovní a organizační řád i etický kodex.
   

Kraj se s Hegerem a Kocychem dohodl na ukončení pracovního poměru. Heger na hejtmanství skončil k 30. dubnu a Kocych bude na hejtmanství pracovat do konce září.

Zdroj: ČTK

 

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.