pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Hlavní expozice podzimní Flory Olomouc bude ve znamení her

Radostná a hravá bude letos hlavní expozice 19. ročníku podzimní etapy mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Výstavy se od 2. do 5. října v areálu Výstaviště Flora zúčastní 115 pěstitelů z řad profesionálů a zahrádkářů z celé země. Podzimní Floru tradičně doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Vojtěch Zahradník z Výstaviště Flora dnes novinářům řekl, že hlavní expozice v opraveném pavilonu A bude vybavena bludištěm vytvořeným z ovoce a zeleniny od tuzemských pěstitelů. Nad hlavami návštěvníků se budou vznášet houpačky plné květin a bedýnky s ovocem a zeleninou. Součástí expozice budou skákací panáci a zahradní šachy.
   

"Expozice bude doplněna výstavou odrůd chryzantém českých pěstitelů pod značnou Česká květina, chybět nebude ani aranžmá z kosatců rovněž domácí provenience a výstava velkého množství odrůd dýní," podotkl Zahradník. Přístavba pavilonu A bude patřit Českému zahrádkářskému svazu, který návštěvníkům představí špičkové ovoce a zeleninu i vína. Vystaveny budou také houby a součástí expozice bude mykologická poradna.
   

Festival gastronomie a nápojů Olima, kterého se zúčastní pět desítek producentů potravin z Česka a Slovenska, nabídne například Dny moravských vín či kuchařské a cukrářské soutěže. Mladí cukráři budou zdobit dorty na téma Halloween a jejich starší kolegové připraví slavnostní dorty s podzimní tématikou.
   

Nedílnou součástí festivalu Olima je soutěž o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Letos bylo do soutěže přihlášeno 309 vzorků a výsledky budou vyhlášeny v sobotu 4. října. Mezi vzorky převládaly pálenky z jablek, švestek a hrušek. Nechyběly však ani exotické destiláty z kiwi, máty, čiroku či schizandry, což je léčivá liána původem z Číny.
   

Podzimních zahradnických trhů se na začátku října v areálu Výstaviště Flora zúčastní 162 prodejců. "Velký zájem je ze strany českých i zahraničních zahradníků, především z Polska, kteří nabídnou zájemcům okrasné rostliny chryzantémy, kaktusy, sukulenty, trvalky, skalničky, pokojové rostliny, masožravé rostliny i cibuloviny včetně nových odrůd tulipánů a narcisů," řekla Dagmar Maxnerová z Výstaviště Flora.
   

Souběžně s podzimní výstavou Flora bude květinami vyzdobeno pět olomouckých památek. Květinová aranžmá budou od 2. října k vidění v kostelech sv. Mořice, sv. Michala, Zvěstování Páně, v kapli sv. Jana Sarkandra a ve vnitřních prostorách Sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí. "Podzimní etapa Flora sice skončí 5. října, květinová výzdoba v památkách však vydrží déle, přibližně do 10. října," podotkl garant projektu Ondřej Gibala.
   

Loňský ročník podzimní Flory, festivalu Olima a zahrádkářských trhů navštívilo 18.290 lidí. V loňském roce se pořadatelé museli obejít bez  hlavního pavilonu A, jehož rekonstrukce tehdy spěla k závěru. Letos očekávají vyšší návštěvnost.

Zdroj: ČTK

 

 

 

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.