pátek 29. března 2024 Taťána

Hrady i zámky letos přivítají první návštěvníky dřív

Máte rádi hrady a zámky a zimní období zavřených bran je pro vás až příliš dlouhé? Máme pro vás dobrou zprávu. Řada památek je letos otevřena dříve než bývalo obvyklé!

Nové prohlídkové okruhy, zpřístupnění nových prostor či doplněné expozice budou doprovázet letošní sezonu na hradech a zámcích v Olomouckém kraji pod správou Národního památkového ústavu (NPÚ). Kvůli krátké zimě zkrátila řada památek v regionu přestávku a sezonu zahájila již v březnu. Vstupné památky zvýšily jen ojediněle, jde o deset korun na některé prohlídkové okruhy, informovali dnes novináře zástupci památek.

"Letošní rok je vyhlášen Rokem pánů z Kunštátu. Je to pro nás velká příležitost, je to jeden z nejvýznamnějších moravských rodů. Do oslav se zapojí například i hrad Bouzov, který pořádá v srpnu rytířský turnaj Bouzovský mumraj aneb markraběte Jošta turnaj, který se bude konat na počest pana Bočka Kuny z Kunštátu," řekl novinářům Jan Slezák, ředitel kroměřížské pobočky NPÚ, který památky v kraji spravuje.
Na novou prohlídkovou trasu se mohou těšit například návštěvníci zámku ve Velkých Losinách na Šumpersku. "Po více než půlstoletí byla znovu otevřena prohlídková trasa Vysokého zámku, kde návštěvníci uvidí kulturu bydlení Žerotínů v 17. století," uvedla kastelánka Marcela Tomášková. Mezi hlavní lákadla budou patřit rytířský sál se svatební hostinou i soukromé pokojevčetně honosné ložnice. "Představíme i nové zrestaurované předměty, patří mezi ně dvousedadlové nosítka z konce 17. století, která jsou nejstarší svého druhu. Nově se představí také luxusní komoda z doby Ludvíka XV. Nebo krbová zástěna z 18. století."
Nový prohlídkový okruh chystají i na zámku Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku. Ponese název Zámecká půda; otevřen bude pravděpodobně 1. května. V červenci a srpnu nabídne zámek prohlídky v polštině bez poplatku. Chce tak vyjít vstříc četným návštěvníkům z Polska. Návštěvníci uvidí i opravené věžní hodiny. "Loni jsme uspořádali sbírku na jejich opravu. Vybrali jsme přes 50.000 korun, příští týden si je restaurátor odveze a do konce srpna by měl být stroj v provozu," uvedla kastelánka Kateřina Danielová.
Novou výstavu s názvem Erbovní bestie chystá jedna z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji, hrad Bouzov. Hrad připravuje také celosezónní výstavu s názvem Expozice útrpného práva a výstavu historických přijímačů. Chybět nebude ani letos promítání pohádek natočených na hradě; k promítacím prázdninovým sobotám přibudou neděle. "Připraveny máme nové výstavní prostory, budeme je moci i pronajímat," doplnila kastelánka hradu Zuzana Šulcová.
Hrad ve Šternberku na Olomoucku hostí už na konci března filmový festival Expediční kamera. Letos chce hrad prezentovat ve svých sálech nově Müllerovy mapy Čech a Moravy. Pozornost i letos zaměří na děti, znovu chystá edukativní prohlídky s názvem Technika kolem nás.
 

L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.