pátek 29. března 2024 Taťána

Kvůli poruše lanovky evakuovali záchranáři na Ramzové 43 lyžařů

Čtyři desítky lidí musely být dnes dopoledne evakuovány ze sedačkové lanovky z Ramzové na Čerňavu v Jeseníkách. Lanovka se zastavila kvůli technické poruše. Na místě zasahovali horští záchranáři, podle jejich šéfa Michala Klimeše se evakuace obešla bez problémů. Lidé se na zem dostali zhruba do hodiny. Podobné zásahy jsou v Jeseníkách výjimečné.

Lanová dráha se zastavila kvůli náhlé technické poruše kolem 09:15. Podle Klimeše nebyla v té chvíli lanovka zcela obsazena. "Záchranu lidí z lanovky jsme zahájili od horní stanice na Čerňavě spolu s dalšími lidmi od obsluhy lanovky. Jeden ze dvou členů horské služby vylezl na sloup a zavěsil se na laně, po kterém postupoval dopředu, druhý jej jistil zezdola," popsal záchranu cestujících člen Horské služby v Jeseníkách Ladislav Bedeč.
   

Tímto způsobem sjížděli horští záchranáři od sedačky k sedačce. Záchranář na laně poté, jakmile se dostal k cestujícímu, zajistil lano a lyžaře umístil do evakuační sedačky. Pak jej kolega, který zezdola akci jistil, spustil na zem. Ostatní, kteří na evakuaci spolupracovali, sundávali cestující s pomocí žebříků. Celkem takto všichni účastníci záchranné akce evakuovali 43 osob.
   

"Všechny lyžaře i turisty jsme evakuovali během přibližně jedné hodiny," doplnil Klimeš. Evakuace byla podle něj celkem rychlá a i vzhledem k obsazenosti lanovky nemuseli být na místo povoláni hasiči. "Ti, co měli lyže, pak bez problémů odjeli dolů. Nikomu se nic nestalo, nikdo nebyl vzhledem ke krátké době, jakou strávili na nefunkční lanovce, ani podchlazený," dodal Klimeš. Lanová dráha se rozjela zhruba v 11:15.
   

Podle horských záchranářů je podobný zásah na horách ojedinělý. Před několika lety evakuovali podobným způsobem pracovníci horské služby lidi rovněž na Ramzové, bylo to však v létě a v jiném úseku než nyní, uvedl Klimeš.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.