pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Letní etapu výstavy květin Flora Olomouc navštívilo 22.000 lidí

Letní etapu mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc navštívilo od čtvrtka 22.000 platících návštěvníků. Podle pořadatelů akce je to asi o 1200 lidí více než loni; přispěl k tomu především nově zrekonstruovaný pavilon A. Magnetem pro návštěvníky se stala ústřední expozice, která lidem nabídla procházku rozkvetlou pouští, pralesem a zahradou. Navrhl ji jeden z nejznámějších českých zahradních architektů Ivar Otruba.

"Loni si při stejné příležitosti zakoupilo u pokladen lístky během čtyřdenní akce zhruba o 1200 lidí méně. Spolu s držiteli čestných a volných vstupenek zhlédlo letošní Floru na 32.000 návštěvníků," řekl dnes mluvčí výstaviště Adam Fritscher.
   

Flora zaujala návštěvníky především expozicemi v hlavním pavilonu A, do něhož se výstava po vydařené rekonstrukci vrátila po dvouleté pauze. Hlavní expozice nesla název Rozkvetlou pouští, pralesem a zahradou. Dalším tahákem byla i přehlídka růží, která Floru proslavila už na začátku 70. let. "Velký zájem vzbudily také expozice zahrádkářů v pavilonech B, C a rovněž prodejní Letní zahradnické trhy v pavilonech E, F, G a na venkovních plochách výstaviště. Celkem se na letní etapě Flory Olomouc podílelo na 300 vystavovatelů a prodejců z tuzemska i zahraničí," doplnil Fritscher.
   

Výstaviště zažilo i dva významné křty. Novou odrůdu mečíku Gladiolus speciosus pokřtila nigerijská velvyslankyně Catherine Okonová; květina ponese její křestní jméno. Druhý slavnostní křest se odehrál v sobotu a veřejnosti na něm byla symbolicky představena růže ze skupiny Beetrose čerstvě vyšlechtěná v Hamburku, dostala jméno Abracadabra. Tato růže se na olomouckém výstavišti také premiérové prodávala zájemcům, na evropském trhu se přitom objeví až na podzim a v ČR teprve na jaře příštího roku.
   

Flora Olomouc je nejstarší českou květinovou výstavou, její počátky se datují do roku 1958. Závěrečná etapa této nejvýznamnější přehlídky olomouckého výstaviště - podzimní Flora - se spolu s festivalem gastronomie a nápojů Olima a podzimními zahradnickými trhy uskuteční ve dnech 2. - 5. října.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.