úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Město nechce přijít o přechody pro chodce

Odlišné názory mají na význam přechodů pro chodce zástupci Dopravního inspektorátu Policie ČR a statutárního města Olomouce. Dopravní policisté chtějí na základě aktuálních závazných předpisů buď upravit, nebo zcela odstranit řadu dnes využívaných přechodů.

Ve městě Olomouci jde o desítky případů, v rámci celého kraje pak o tisíce přechodů pro chodce. Zástupci města Olomouce s tímto záměrem nesouhlasí a chtějí si nechat vypracovat právní rozbor situace.

Policisté z dopravního inspektorátu provádějí v posledních několika letech kontroly přechodů pro chodce a přezkoumávají, zda odpovídají současným normám. Jedná se například o šířku vozovky, osvětlení přechodu, přehlednost místa či možnost rozdělit uprostřed vozovku ostrůvkem pro přecházející osoby.

„V některých případech se s dopravním inspektorátem shodujeme, jiné přechody ale považujeme za mimořádně důležité pro bezpečí a komfort chodců a s návrhem na jejich rušení se neztotožňujeme,“ sdělil primátor Antonín Staněk. Všechny nové přechody či přechody na nově rekonstruovaných vozovkách vznikají samozřejmě v souladu s novými normami. Problém a rozdílný výklad vyvolávají některé starší přechody. Další problém spočívá v tom, že značná část vozovek v Olomouci nepatří městu, ale kraji, případně státu.

„Požádali jsme právní kancelář Ritter – Šťastný o vypracování právního rozboru situace a návrh dalšího možného postupu města v případě zahájení správního řízení o odstranění jednotlivých přechodů,“ uvedl primátor Staněk. Radní se současně shodli, že na příští schůzi 27. ledna projednají možnosti dodatečného zařazení projektové dokumentace úpravy některých přechodů do rozpočtu města na letošní rok.

Aktuální seznam požadavků Policie ČR na odstranění přechodů pro chodce:
3x na silnici č. I/35 a I/46 ul. Albertova-Brněnská-Velkomoravská-Wolkerova
silnice č. I/35 ul. Jeremenkova
silnice č. I/46 ul. Pavlovická
silnice č. I/46 ul. Divišova v křižovatce s ul. Bystrovanskou
2x na tram. zastávce Bělidla v u. Divišova
ul. Hodolanská u křižovatky s ul. Tyršovou
ul. Hodolanská u křižovatky s ul. Farského
2x na tram. zastávce Husův sbor v ul. Hodolanská
ul. Hodolanská u křižovatky s ulicí Purkyňova
ul. Hodolanská u křižovatky s ulicí Jiráskovou
2x na tram. zastávce Hodolanská v ul. Hodolanská
na silnici č. I/35 v ulici Pražská v křižovatce s ul. Erenburgovou.

zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.