čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Mláďata zoborožce kaferského zrovna opouštěla zoo, když chovatelé našli nové vejce.

Zoborožce kaferské chová olomoucká zahrada od roku 1993 a pravidelně se v ní i rozmnožují. Mláďata jsou však pokaždé odchovávána ošetřovatelkou, protože dospělí jedinci v nich vidí spíše potravu než potomky, o které mají vzorně pečovat.

Na cestu se vydali sourozenci v čele s posledním mládětem Zobkou. Odjíždí k soukromému chovateli do Košic. O to větším potěšením bylo, když chovatelka při své běžné práci našla u rodičů odjíždějících zoborožců další vejce. .„Pokud je vejce oplozené, což je pravděpodobné tak ze 30 %, mohli bychom za 34 dnů přivítat další mládě,“ dodává s nadějí Petra Vysloužilová.  

OBECNÉ INFORMACE
Zoborožec kaferský je největší druh zoborožce, černě zbarvený velký pták, s černým zobákem, pod krkem má červený lalok. Obývá křovinaté a stepní oblasti v jižní a východní Africe. Často se pohybuje na zemi, kde si vyhle¬dává potravu. Žije v malých skupinkách, ale jen jeden pár je dominantní, množí se a ostatní mu pomáhají s krmením mláďat. Snáší dvě vejce, na kterých sedí 5 - 6 týdnů. Samec samici v hnízdě nezazdívá. Mláďata se osamostatňují po 6 - 12 měsících, dospívají ve 4 - 6 letech a dožívají se přes 30 let.

Zdroj: Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.