úterý 19. března 2024 Josef

Moravské divadlo Olomouc uvede Rusalku v baletním provedení

Moravské divadlo v Olomouci se chystá uvést ve světové premiéře klasickou operu Rusalka od Antonína Dvořáka v baletním provedení. Nejznámější českou operu převedl vůbec poprvé do řeči tance režisér a choreograf Robert Balogh. V inscenaci se při první baletní premiéře v této sezoně divákům představí nové zahraniční posily souboru.

    Premiéra je naplánována na pátek, řekli dnes novinářům zástupci divadla. Umělecký šéf olomouckého baletu Balogh chce tímto počinem oslavit Rok české hudby. "Přál jsem si vytvořit skutečně český balet na českou hudbu i předlohu. Má volba padla na Antonína Dvořáka - nejznámějšího světového, ale přesto tolik českého skladatele. Navíc si letos připomínáme 110 let od jeho úmrtí," uvedl Balogh.

Tvůrčí tým se rozhodl využít nahrávky opery v podání České filharmonie pod vedením sira Charlese Mackerrase. Divadlem se tak bude nést zpěv Renée Flemingové, Evy Urbanové či Bena Heppnera. V titulní roli se představí alternující Karolina Zarachová a Irina Laptěvová. "Je to pro mě nová zkušenost, tančit na záznam opery. Dvořákova hudba je skutečně krásná. Rusalka je zajímavá, dramatická role, náročná po technické a výrazové stránce. Jsem ráda, že ji mohu ztvárnit," uvedla Laptěvová. Do role Vodníka obsadil režisér nováčka v olomouckém souboru, britského tanečníka Damaniho Williamse. Rodák z Leicesteru přišel do Olomouce ze Slovinského národního baletu v Lublani. V roli se bude střídat s Ivo Jamborem. Jako Princ se představí Arkadiusz Orlowski. V divadle půjde už o jeho čtvrtou roli prince; ztvárnil jej i v Louskáčkovi, Labutím jezeře a Spící krasavici. Alternovat bude v roli s další posilou baletního týmu, kterým je odchovanec pařížské baletní školy Marin Delavaud.


Scénu pro inscenaci vytvořil Jan Dušek a kostýmů se zhostil návrhář Roman Šolc. Během představení se diváci ocitnou u pohádkového jezera i na překrásném zámku. Důležitou úlohu budou mít podle zástupců divadla i videoprojekce Miroslava Boháčka a světelný design Bohuslava Krause. Opera Rusalka měla v Olomouci naposledy premiéru v červnu 2004, inscenaci
režíroval Zdeněk Kaloč, dirigentem byl Tomáš Hanák.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.