čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Na putování po olomouckých výškových stavbách přišlo přes 3000 lidí

S obrovským zájmem lidí se setkala akce Olomouc s nadhledem, jejíž pořadatelé dnes otevřeli šest veřejnosti nepřístupných výškových staveb v Olomouci. „Startem prošlo přes 3000 lidí, tak velký zájem jsme nečekali,“ konstatoval Michal Giacintov z pořádajícího občanského sdružení Hanácká hratva, které se snaží o zachování kulturních tradic v regionu. Než se dopoledne otevřela registrace v podloubí radnice, vinula se fronta nedočkavých poutníků až na druhý konec náměstí. Olomoučtí fotografové představí své pohledy z věží na společné výstavě

Organizátory potěšilo, že mezi účastníky byla více než polovina mladých lidí a studentů. Řada lidí ocenila, že se na své město může podívat z výšky a nelitovala ani času, který strávila před věžemi, kam se najednou mohl podívat jen omezený počet lidí. Nejvíce poutníky uchvátily výhledy z výškového domu BEA centrum či kostela v Hejčíně, které nabídly pohled nejen na město, ale i na Drahanskou vrchovinu, Oderské vrchy, Jeseníky či Beskydy. Jiní zase ocenili nevšední pohled přes zeleň na centrum Olomouce z terasy hotelu Flora. „Ze střechy NH Hotels se mi otevřelo panorama historického jádra města, jaké jsem dosud neviděl,“ uvedl jeden z účastníků Milan Strýček.


Den před poutníky navštívili olomoucké věže nejlepší místní fotografové. „Na nabídku prezentovat svoje pohledy na město kývla desítka fotografů z médií i těch, kteří učí na univerzitě nebo jsou na volné noze. Jejich práci může veřejnost vidět na společné výstavě, která se otevře koncem června na některém olomouckém veřejném prostranství,“ doplnil Michal Giacintov.


Akce Olomouc s nadhledem nabídla lidem možnost vidět svoje město z nových a zajímavých pohledů. Díky vstřícnosti všech majitelů a správců výškových budov se podařilo poskládat tour z historických staveb i nově postavených budov. Poutníci, kteří odevzdají účastnickou kartu s nejméně čtyřmi razítky do pondělí 9. června do 19.00 hodin v informačním centru olomoucké radnice, jsou zařazeni do slosování o hodnotné ceny. První cena je let balonem se společností K Plus, druhá plavba historickou Olomoucí s Peřej Tours, třetí večeře v hodnotě 500 Kč v pivovaru Moritz a dalších pět vylosovaných se podívá na Olomouc s nejvyšší věže – v chrámu sv. Václava, který je veřejně nepřístupný. Akce se uskutečnila i díky podpoře obchodního domu Senimo Olomouc, záštitu nad ní převzal náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.