pátek 29. března 2024 Taťána

Nadace Bezpečná Olomouc zve na tradiční akci pro celou rodinu

Tradiční rodinná akce Bezpečná cesta do školy zve v neděli 21. září od 13 hodin děti i dospělé do areálu výstaviště Flora Olomouc. V „pohotovosti“ budou hasiči, policisté, zdravotní záchranáři, horská služba či psovodi se svými čtyřnohými pomocníky. Součástí osmého ročníku akce, kterou pořádá Nadace Bezpečná Olomouc, je i veletrh volnočasových aktivit.

Pro děti i dospělé je na nedělní odpoledne připraven program plný her, soutěží, vystoupení i poučných zážitků. Zástupci složek integrovaného systému přiblíží svou každodenní práci a předvedou policejní, hasičskou a záchranářskou výstroj. Policisté nastíní postupy užívané při vyšetřování a přivezou i laserovou pistoli. Členové hasičského záchranného sboru ukážou vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a zúčastněným poskytnou základní informace z oblasti požární ochrany (včetně názorné ukázky).

Český kynologický svaz se pochlubí dokonalou poslušností svých psích pomocníků. Chybět nebude ani každoročně oblíbené zpestření – záchranný vrtulník, hasičská cisternová stříkačka, hasičské auto, sanitka nebo policejní vozidlo a motorka. „To jsou věci, které každoročně lákají děti každého věku. Není nadto sednout si do hasičského auta, nakouknout do sanitky nebo se proletět nad Olomoucí vrtulníkem,“ dodává za organizátory Kristina Vavríková.


Novinkou letošního ročníku bude prezentace Horské služby Jeseník, která představí svou práci včetně automobilu, čtyřkolky, materiálů do lavin a lezectví, prezentace střední zdravotnické školy, a chybět nebude také mobilní dopravní hřiště, kde si děti mohou vyzkoušet svou znalost dopravních značek a bezpečného provozu na silnicích. Navíc může každý zúčastněný vyhrát některou z lákavých cen v nejrůznějších soutěžích. Cenou největší je pak již zmíněný let vrtulníkem.

Součástí Bezpečné cesty do školy je také veletrh volnočasových aktivit, který úspěšně doplňuje odpolední program. Rodiče s dětmi se tak mohou nechat na začátku školního roku inspirovat nabídkou více než 30 nejrůznějších zájmových kroužků z Olomouce.


„Projekt Bezpečná cesta do školy má za cíl naučit děti všímat si okolí, vnímat dopravní prostředí a orientovat se v něm, vytvořit správné návyky při pohybu na silnicích a v dopravě, seznámit je s možným nebezpečím a rizikovými oblastmi a vést je k opatrnosti. Výsledkem by mělo být výrazné snížení počtu dopravních nehod s účastí dětí,“ vysvětlil Ivan Langer, předseda správní rady Nadace bezpečná Olomouc, která letos slaví 20. výročí založení. V rámci oslav si nadace pořádá řadu tradičních i nových akcí. „I když chceme po dvou desítkách let bilancovat a blíže seznámit s naší prací veřejnost, naší hlavní náplní je pokračovat v rozjetých projektech, připravovat další, preventivně zaměřené akce zejména pro děti a mládež, nadále působit v oblasti vzdělávání, osvěty i oceňování nevšedních činů v oblasti ochrany životů i majetku,“ shrnul předseda Langer.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.