pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc se chystá na první muzejní noc, zapojí se na 30 institucí

Tři desítky muzeí, galerií a dalších kulturních institucí se zapojí v pátek do Olomoucké muzejní noci. Akce bude mít ve městě letos premiéru. Její součástí je nejen zpřístupnění výstav během páteční noci, ale i programy pro děti, koncerty, komentované prohlídky, workshopy či autorská čtení. Zájemcům zjednoduší cestování speciální "muzejní" autobusová linka Dopravního podniku města Olomouce.

Olomoucká muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí 2014, který se koná v celé zemi. "Městské muzejní noci vyhlašují nejen Praha, Brno nebo Ostrava, ale také Plzeň, Liberec nebo Zlín. V tomto výčtu dosud Olomouc chyběla a to je škoda, protože má pro tuto akci obrovský potenciál. Působí zde velká muzea i řada menších galerií a výstavních institucí s atraktivním programem. Připadalo nám přitom logické, aby se role garanta a koordinátora ujalo město," uvedl ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup.
   

Účast podle vedoucího oddělení kultury olomouckého magistrátu Radima Schuberta potvrdilo 29 kulturních institucí. "Jsou mezi nimi samozřejmě Muzeum umění a Vlastivědné muzeum, ale nechybějí ani například Knihovna města Olomouce, Veterán arena, Umělecké centrum Univerzity Palackého, kino Metropol nebo forty v Křelově a Radíkově," shrnul Schubert.
   

Na všech místech si v pátek 16. května od 18:00 do noci návštěvníci mohou prohlédnout nejen aktuální výstavy a jindy nepřístupné prostory, ale vybrat si i z doprovodného programu. Chybět mezi nimi nebude například světová premiéra komorní opery Tomáše Hanzlíka Svět podle Plinia v hudební galerii Podkova, noční prohlídka knihovny s koláčkem v ředitelně nebo programy pro děti v Muzeu moderního umění a Vlastivědném muzeu.
   

Více informací najdou zájemci na stránkách www.olomouckamuzejninoc.cz. Na stejném místě je také vyvěšený jízdní řád speciální autobusové linky, která propojí všechny muzejní lokality. "Autobus pojede od hlavního nádraží až do Radíkova a zpět přes centrum do Neředína," dodal vedoucí oddělení kultury.
   

Muzejní noci se snaží představit lidem kulturní instituce atraktivním způsobem. Vůbec první muzejní noc v České republice se uskutečnila v roce 2004 v Praze a během deseti let se tato akce stala vyhledávanou akcí téměř všech větších měst v zemi. Celonárodní festival bude letos zahájen ve Zlíně.

http://www.olomouckamuzejninoc.cz

zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.