sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomouc se vrátí do napoleonských válek, bojovat se bude v centru

Olomoucí budou v sobotu znít ohlušují salvy z děl a výstřely z pušek. Město se při letošním ročníku vojensko-historického festivalu s názvem Olmütz 1813 znovu vrátí do dob napoleonských válek. Diváci tentokrát uvidí rekonstrukci bitvy u francouzského města Montereau. Pořadatelé očekávají, že na druhý ročník dorazí do města tři stovky účastníků z celé země i zahraničí. Loňská premiéra měla v Olomouci velký úspěch, pevnost navštívily tisíce diváků.

Zatímco loni byla bitevní vřava inspirována událostmi u Lipska, letos se mohou návštěvníci těšit na rekonstrukci bitvy u Montereau. "Počítáme, že se bitvy na místě zúčastní přes 200 vojáků, kolem 20 koní a osm děl. Budou mezi nimi i zahraniční účastníci, máme domluveny jednotky z Maďarska, Slovenska, Polska a Rakouska. Scénář již dopředu dostali velitelé armád, ti zasvěcení," řekl dnes Pavel Grenar z pořádající Císařské Slavkovské gardy.
   

Bitvu u Montereau z 18. února 1814 si organizátoři akce vybrali záměrně. "Letos od ní uplynulo 200 let. Je to jedna z posledních vítězných Napoleonových bitev. Každý rok chceme připomínat některou z jeho bitev, která oslaví kulaté či půlkulaté výročí," doplnil Grenar.
   

Kromě samotné bitevní vřavy se lidé na festivalu budou moci zblízka seznámit se životem vojáků na válečném tažení i na ukázky výcviku pěchoty, dělostřelectva a jezdectva. Organizátoři se budou opět snažit o co nejreálnější ukázky. Loni při prvním ročníku samotnou bitvu doprovázely i ohlušující výbuchy pyrotechniky a hustý dým.
   

Smyslem akce Olmütz 1813 je lidem připomenout vojenskou historii pevnosti Olomouce za dob Rakouska a napoleonských válek. Olomoucká pevnost plnila v tomto období plně svou funkci významného opěrného bodu rakouské armády. Zázemí pevnosti a jejího okolí také poskytlo útočiště stovkám raněných vojáků, kteří byli přiváženi na povozech z míst válečných střetů.
 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.