pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucká radnice kvůli kovošrotu změří hluk ve Chválkovicích

Olomoucká radnice nechá v městské části Chválkovice změřit úroveň hluku a kvalitu vody ve studních. Místní obyvatelé si totiž stěžují zejména na výrazný hluk z nedalekého kovošrotu a sepsali kvůli tomu i petici, ve které požádali úřady o zásah. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jan Holpuch (ODS).

"Obyvatelé Chválkovic si už delší dobu stěžují především na hluk z provozu, provozní dobu, prašnost a možný vliv kovošrotu na podzemní vodu. S ohledem na platnou právní úpravu nemáme prakticky jinou možnost," zdůvodnil Holpuch měření hluku a kvality podzemní vody ve Chválkovicích.
   

Lidé si na kovošrot ve Chválkovicích začali stěžovat před více než rokem, kdy firma změnila technologii na zpracování železa a barevných kovů, což v okolí zvýšilo hluk a vibrace. Kovošrot je v provozu sedm dní v týdnu. Pracovníci stroje zapínají v šest hodin ráno a vypínají až ve 22:00. Nespokojení obyvatelé proto sepsali petici a požádali radnici o pomoc.
   

"Myslíme si, že kovošrot vytváří prostředí, které není k žití. Proto jsme se rozhodli, že město zaplatí měření," podotkl Holpuch, podle kterého výsledky měření i připomínky občanů k provoznímu řádu kovošrotu budou v následujících měsících vyhodnoceny a případně zaslány krajskému úřadu.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.