čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoucká zoo plánuje stavbu afrického pavilonu za 35 mil. Kč

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce zřejmě příští rok svým návštěvníkům nabídne nový pavilon s africkými zvířaty. Olomoucká radnice už připravila výběrové řízení na jeho stavbu, která má podle odhadu stát zhruba 35 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace z fondů Evropské unie.

"Nový pavilon se bude budovat v místech bývalého rybníku mezi pavilony opic a žiraf," řekla dnes mluvčí ZOO Iveta Gronská, podle které do nového pavilonu mají být jako první přestěhováni hrošíci liberijští a štětkouni afričtí. Počet druhů zvířat v africkém tropickém pavilonu se bude postupně zvyšovat.
   

Z dokumentace k veřejné zakázce vyplývá, že stavba by měla být zahájena letos v říjnu a dokončena příští rok na podzim. "Budova je řešena jako jednopodlažní objekt s částečným podsklepením v místě technického zázemí pavilonu. Samotný objekt je nepravidelného půdorysu, zastřešený plochou zelenou střechou," stojí v oznámení.
   

V posledních letech se svatokopecká zoo snaží zatraktivnit nabídku, aby přilákala návštěvníky a uspěla ve stále tvrdší konkurenci ostatních zahrad. Například loni byla otevřena první části safari, která je zaměřena na region Euroasie a stála šest milionů korun. Do roku 2017 mají být v areálu svatokopecké zoo otevřeny další čtyři areály safari.
   

Loni zoo dokončila také nový výběh pro vzácné levharty mandžuské. Jeho vybudování stálo deset milionů korun. Areál, který má podobu jeskyně s vyhlídkovou terasou, tvoří tři venkovní výběhy, čtyři vnitřní ubikace a karanténa.
   

Zoo na Svatém Kopečku nyní plánuje investovat zhruba 40 milionů korun do stavby nového vzdělávacího a informačního střediska Loděnka. Součástí dvoupodlažní budovy mají být dvě přednáškové učebny, rozlehlý sál, minformační centrum i kancelářské prostory pro pedagogy. Část nákladů má pokrýt dotace z operačního programu Životní prostředí.
   

Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku loni výrazně klesla. Branami zoo prošlo 321.162 návštěvníků, o bezmála 45.000 méně než v roce 2012. Pokles návštěvnosti vedení zoologické zahrady přičetlo zejména nepříznivému počasí. Počet návštěvníků svatokopecké zoo klesl druhým rokem za sebou.
   

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zoo loni chovala 368 druhů zvířat a ošetřovatelé pečovali celkem o 1785 jedinců. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.