pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucká zoo plánuje stavbu vzdělávacího centra za 40 mil. Kč

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce plánuje investovat bezmála čtyři desítky milionů korun do stavby nového vzdělávacího a informačního střediska s názvem Loděnka. ČTK informaci získala z databáze veřejných zakázek a zjišťuje vyjádření vedení zoo.

Součástí dvoupodlažní budovy vzdělávacího a informačního střediska Loděnka mají být dvě přednáškové učebny, rozlehlý sál, informační centrum i kancelářské prostory pro pedagogy.
   

Vedení svatokopecké zoologické zahrady v oznámení záměru odhadlo náklady na stavbu Loděnky na téměř 39 milionů korun, které ale díky chystanému tendru mohou být ve skutečnosti nižší. Část nákladů má pokrýt dotace z operačního programu Životní prostředí.
   

Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku loni výrazně klesla. Branami zoo prošlo 321.162 návštěvníků, o bezmála 45.000 méně než v roce 2012. Pokles návštěvnosti vedení zoologické zahrady přičetlo zejména nepříznivému počasí. Počet návštěvníků svatokopecké zoo klesl druhým rokem za sebou.
   

V olomoucké zoo se loni narodilo 280 mláďat. Nejvzácnějšími mláďaty z pohledu výskytu ve volné přírodě byla mláďata levharta mandžuského, lva berberského a gibona zlatolícího. "Nejvzácnějším odchovaným mládětem dle náročnosti na odchov v zajetí byli například mravenečník velký, pásovec štětinatý, urson kanadský či zoborožec šedolící," podotkla Gronská.
   

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zoo loni chovala 368 druhů zvířat a ošetřovatelé pečovali celkem o 1785 jedinců. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.