čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucká zoo získala dvě samičky prasat štětkounů afrických

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce rozšířila počet chovaných zvířat o dvě samice štětkounů afrických, což jsou pestře zbarvená prasata původem ze střední a západní rovníkové Afriky. Samice štětkounů afrických se předloni narodily v mnichovské zoo, odkud byly na konci loňského roku převezeny do Olomouce.

"Samičky štětkounů Mrs. Piggy a Mabel jistě naši kolekci zvířat oživí, protože se jedná o návštěvnicky atraktivní zvířata, která u nás vždy scházela. Holky jsou skutečně temperamentní a velmi komunikativní," řekla dnes novinářům hlavní zooložka svatokopecké zoo Libuše Veselá.
   

Africká prasata nežerou zbytky potravy, ale ráda si pochutnají na ovoci, zelenině, speciálních granulích a oříšcích. Štětkouni dostali svůj název podle štětek na špičkách ušních boltců. Mají poměrně hustou hnědočervenou srst a bílý pruh uprostřed hřbetu. Za horkých dnů se s oblibou chladí v řekách a tůních. Za potravou se vydávají převážně v noci. Ve volné přírodě jejich potravu tvoří traviny, vodní rostliny, ovoce, ořechy, vejce, drobní živočichové i uhynulá zvířata.
   

Štětkouni, které se dožívají průměrně 20 let, žijí v malých skupinách do patnácti jedinců, které vede dospělý samec. "Většinou jde o pár a jejich mláďata. Byly zaznamenány ale i tlupy o více než sto kusech," podotkla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.
   

Olomoucká zoo chová zhruba 350 druhů zvířat, jejichž celkový počet na konci roku 2012 byl 1861. Branami zahrady za rok 2012 prošlo 365.867 návštěvníků, což bylo meziročně o zhruba 7300 méně. Zřizovatelem zoo je magistrát, který její provoz dotuje. Předloni radnice zoo poskytla 23 milionů korun. Statistiky loňské návštěvnosti zatím nebyly zveřejněny.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.