čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoučtí hasiči pomohli dítěti z podzemní chodby i srnci z hrobu

Hasiči v Olomouckém kraji letos zasahovali u několika kuriózních událostí. Pomáhali například vytáhnout dítě z podzemní chodby nebo zaklíněné v mřížované brance. Zachránili také srnce spadlé do hrobky či psa z kanálové roury. Sundali i paraglidistu visícího na stromě, sdělila dnes ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči zasahovali například v dubnu při špatném konci dětské hry, kdy sedmiletá dívka z Prostějova strčila hlavu do mřížované branky a nemohla ji vytáhnout. Hasiči museli mříž roztáhnout, aby se z holčička mohla dostat. Vyvázla bez zranění.

V létě se v olomouckém parku propadla do podzemní chodby, do hloubky asi šesti metrů, devatenáctiměsíční holčička. "Holčičku se pokusil zachránit kolemjdoucí, ale otvor byl tak malý, že se do něj dospělý člověk nemohl vsoukat. Dítě si naštěstí neztěžovalo na bolesti a komunikovalo. Hasiči po příjezdu škvíru zvětšili, dolů spustili kolegu v lezecké ústroji. Ten se musel k dívence místy prohrabávat, ale její záchrana proběhla bez problémů," uvedla mluvčí.

Paraglidistu visícího za padák zachraňovali hasiči v červnu u obce Ptení na Prostějovsku. Muž špatně přistál, visel na 17 metrů vysokém stromě. V dubnu zase prostějovští hasiči vyprošťovali auto uvízlé v opravovaném železničním přejezdu. "Zraněn nebyl nikdo, v době události byla naštěstí na trati výluka," podotkla Hacsiková.

Hasiči nepomáhají jenom lidema, ale často také zvířatům. V lednu nedaleko hradu Bouzov vytahovali psa zaklíněného ve 40 centimetrů úzké kanálové rouře vedoucí pod silnicí. "Pes byl v kanále asi 10 metrů od výpusti. Jedinou možností záchrany bylo se k pejskovi prokopat a odkrýt kanálový svod. Hasiči během chvíle sehnali sbíječku, k rouře se prokopali a po dvou hodinách psa z nedobrovolného vězení vyprostili," uvedla mluvčí.

V březnu v Kovářově zvedali březí kobylu, která si zlomila nohu a nemohla vstát. Srnky na hřbitově v olomoucké místní části Klášterní Hradisko zachraňovali hned třikrát, jednou spadl srnec do odkryté hrobky, dvakrát uvízl v kovovém plotě. Z komína školy v Dlouhé Loučce na Olomoucku sundali nemocné mládě čápa.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.