pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoučtí památkáři mají nový depozitář, pojme na 4500 krabic

Olomoučtí památkáři se po několika letech dočkali nového archeologického depozitáře. Jeho vybudování vyšlo na téměř 17 milionů korun. Na ploše 4200 metrů čtverečních najdou své místo tisíce předmětů, které získali odborníci při výzkumech v uplynulých desetiletích. Depozitární sklad v olomoucké části Hodolany pojme na 4500 beden.

Archeologové je tam budou stěhovat z různých pracovišť příštího půl roku. "Dosud jsme tyto nálezy uchovávaly různě po budovách v našem vlastnictví, bylo to v nevyhovujících podmínkách. Nový depozitář nám přinese lepší organizování prostoru ve stávajících budovách, nálezům profesionální uložení a badatelům možnost se s nimi seznámit," řekl dnes ředitel olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu František Chupík.
   

Do areálu bývalého stavebního dvora se budou příští měsíce stěhovat nálezy, které archeologové objevili za posledních 40 lety. Čeká je i přesná evidence. Nálezy budou navíc zpřístupněny odborníkům, nechybí ani místnost pro badatele. "Budou to nálezy objevené od roku 1974, kdy se tady začalo aktivně kopat. Specializujeme se na středověk, ale nebudou tam chybět i nálezy z pravěku," doplnil ředitel pobočky.
   

Podle vedoucího odboru archeologie Pavla Šlézara budou nálezy v novém depozitáři nejen uchovávány, ale i zpracovány. "Bude to pro nás znamenat zásadní zvrat. Nyní budeme mít možnost je shromáždit na jednom místě, seřadit a budeme moci s nimi i pracovat, vyhodnocovat okolnosti. Navíc zde bude probíhat i očišťování aktuálních nálezů. Umístěna je zde plavicí linka, kde se nálezy na sítech propláchnou, určeno to bude i pro archeobotanický materiál," řekl Šlézar.
   

O důstojné uložení archeologických nálezů v novém depozitáři se v Olomouci usilovalo od roku 1989. Projektová dokumentace byla připravena už před pěti lety, zahájení stavby se však různými peripetiemi oddalovalo.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.