pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoučtí tygři se dočkali společných chvil

Velký den mají dnes v olomoucké zoo samec a samice tygra ussurijského. K samci Amurovi totiž byla do výběhu vpuštěna samice Betty. Zda jejich setkání bude osudové, chovatelé zatím nevědí. První jarní den bude každopádně pro obě velké šelmy zajímavý.

Tygří mláďata už ovšem na Svatém Kopečku dlouho nebyla. „Jisté je, že pokud se tygři do sebe zakoukají a k páření dojde, olomoucká zahrada by se tak mohla dočkat mláďat po třicetileté pauze. Prozatím se k sobě přes mříže chovali velice hezky,“ dodává ošetřovatelka Dana Reisigová.
Tygry ussurijské chová Zoo Olomouc od roku 1976. Tehdy ze Dvora Králové přicestovala samice Sumba a krátce po ní ze Státních cirkusů Praha samec Aldan. Spolu v letech 1980-1983 přivedli na svět ve třech vrzích pět mláďat. S menšími přestávkami olomoucká zoo tygry chovala stále, ale další chovný pár, který by po sobě zanechal potomky, se sestavit už nepodařilo. Cílem zahrady však není získat pouze expoziční zvířata, ale i jedince schopné rozmnožení. Od roku 1993 je Zoo Olomouc členem EEP (Evropského záchovného programu). Ve volné přírodě dnes žijí tři až čtyři stovky těchto krásných tygrů.  (bel)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.