čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Oprava Jihoslovanského mauzolea by mohla začít v příštím roce

Dlouhodobá snaha města o opravu Jihoslovanského mauzolea dostává konkrétní obrysy. Oprava kulturní památky by mohla začít v příštím roce. Radní města na svém posledním jednání souhlasili s podáním žádosti o dotaci na ministerstvu obrany. Získání peněz na kompletní rekonstrukci mauzolea je totiž klíčové při pokusu o záchranu této kulturní památky. Náklady na její záchranu jsou odhadovány na 20 milionů korun.

S žádostí o dotaci se město pokusí upět v programu ministerstva obrany na zabezpečení péče o válečné hroby. Vzhledem k neutěšenému stavu Jihoslovanského mauzolea v Bezručových sadech a odhadovaným vysokým nákladům na jeho opravu podá město v průběhu letošního roku také žádost o dotaci na Olomoucký kraj.

"Naším cílem je vrátit důstojnost místu, kde jsou uloženy ostatky téměř 1 200 jihoslovanských vojáků, kteří padli na území Moravy a Slezska během 1. světové války. Zároveň tím chceme připomenout myšlenku slovanské vzájemnosti, jež sehrála důležitou roli v době vzniku Československé republiky," vysvětluje náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Rozhodnutí radních v podání žádostí o dotaci totiž muselo nutně předcházet soudní jednání o vyjasnění vlastnických práv k památce. Původní vlastník, Království Jugoslávie, totiž formálně zaniklo 17. dubna 1945 a po dobu sedmdesáti let tak nemělo Jihoslovanské mauzoleum skutečného vlastníka. Po komplikovaném dvouletém soudním jednání se vlastníkem stává město Olomouc. „Velké poděkování patří velvyslankyni Slovinska paní Smiljane Knez, která nám pomohla vyjednat dohodu mezi městem a nástupnickými státy bývalé Jugoslávie o převzetí památníku do vlastnictví města,“ připomněl náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Samotná realizace komplexních oprav památky je naplánována ve třech etapách, podle dostupných finančních prostředků. Stavební práce v rámci první etapy mají spočívat v odstranění vlhkosti obvodového zdiva krypty a zahrnují také obnovu systému lemovacích zídek teras a venkovních schodišť. Poškozené prvky kulturní památky budou nahrazeny kopiemi. Termín zahájení stavebních prací je předpokládán v roce 2016 a celkové náklady na první etapu jsou odhadnuty na 8 milionů korun.

"Postupná oprava mauzolea se má stát pomyslnou i symbolickou tečkou zakončující obnovu olomouckých parků, které se po nedávné rekonstrukci znovu staly skutečnou chloubou Olomouce. Teď je na nás, abychom si jejich krásu a význam dokázali užít, vnímat, pochopit a předat  dalším generacím,“ doplňuje náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Mauzoleum jugoslávských vojínů je stavba navržená architektem Hubertem Austem ve stylu monumentálního neoklasicismu z roku 1926. Hlavním objektem je kaple s kopulí a představenými třemi řadami dórských sloupů na uměle navezeném pahorku. Kaple je přístupná dvojramenným schodištěm, uvnitř se nacházejí poškozené, částečně zamalované fresky světců v byzantském stylu. Na průčelí stavby je reliéfní nápis v češtině a srbochorvatštině „VĚRNOST ZA VĚRNOST – LJUBAV ZA LJUBAV“. Sochařskou výzdobu objektu vytvořil Julius Pelikán. Pod kaplí je krypta s ostatky jihoslovanských vojáků, kteří zemřeli v olomouckých vojenských nemocnicích během první světové války, posléze sem byly svezeny ostatky i jiných částí republiky a momentálně je jich uložených cca 1 200. Ostatky jsou uloženy v malých dřevěných rakvích s číselným označením a poskládaných do železných regálů.

„Nedávno se také podařilo v Bělehradském archivu dohledat dokonce přesný seznam pohřbených, včetně čísel rakví a dalších podrobných údajů, postupně budeme tyto i jiné zajímavosti o mauzoleu zveřejňovat.. Může to být zajímavé pro milovníky historie i potomky padlých vojáků,“ upřesňuje náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.