čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Přírodní koupaliště v Olomouckém kraji jsou před sezonou čistá

Čistou vodu a bezproblémové koupání nabízejí v těchto dnech přírodní koupaliště v Olomouckém kraji. Hygienici vzorky z Poděbrad a Plumlovské přehrady odebrali poprvé minulý týden a s kvalitou vody jsou i nadále spokojeni. Plumlovskou přehradu, která se nyní po rekonstrukci napouští, budou během sezony hlídat častěji. Dnes to řekl Karel Freudmann z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

"Situace se od minulého týdne nezměnila. Osobně jsem se nyní jel podívat, jak vypadá Plumlov. Je to beze změn. Platí nadále hodnocení, že voda je vhodná k rekreaci," uvedl Freudmann. Hygienici budou brát vzorky z přírodních jezer Poděbrady u Olomouce jednou za měsíc, Plumlovskou přehradu však budou sledovat častěji. Další vzorky jsou v plánu příští týden.
   

Plumlovská přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze vypuštěna v závěru roku 2009 a její postupné napouštění bylo zahájeno loni na jaře. "Do úplného napuštění nádrže chybí přibližně jeden metr vody. Teplota vody je 15 stupňů Celsia a průhlednost 150 centimetrů," řekla dnes mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun. Plumlovská přehrada s čistou vodou by měla v regionu oživit turistický ruch, který po vypuštění vodního díla výrazně ochabl. Hráz přehrady z roku 1932 je první v tuzemsku, jež se dočkala tak zásadního zásahu. Díky masivní investici bude přehrada bez nutnosti dalších velkých oprav nejméně 50 let plnit protipovodňovou funkci.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.