čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Prostějovský hasič má stříbro v anketě Hasič roku

Nejen ve sportovních disciplínách lze stanout na stupínku vítězů. Podařilo se to i Petru Horáčkovi, hasiči z Prostějova. V úterý 15. dubna byly v Praze vyhlášeny výsledky 5. ročníku ankety Hasič roku 2013. Uspěl i favorit Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Petr Horáček, který zachránil jako svědek dopravní nehody život jednoho ze zraněných. Do finále ankety postoupil spolu s dalšími dvěma hasiči.

Vloni v létě, 12. července, se vracel Petr Horáček s rodinou z dovolené a stal se svědkem dopravní nehody osobního automobilu na silnici mezi obcemi Karlova Studánka a Malá Morávka. Při nehodě narazil osobní automobil do stromu. Tato nehoda se stala bezprostředně před vozidlem Petra Horáčka, který cestoval spolu se svou přítelkyní a dvěma dětmi. Profesionální hasič bez zaváhání zastavil a snažil se v prvních okamžicích pomoci.

Při průzkumu havarovaného vozidla zjistil, že uvnitř jsou tři lidé. Řidič byl bez viditelného zranění, spolujezdec na předním sedadle byl sice zraněn, ale při vědomí, ovšem další spolujezdec na zadním sedadle byl zraněn těžce. Tento muž nejevil známky života, a tak se Petr Horáček pokusil zjištit stav životních funkcí. Zraněný nedýchal, byl v bezvědomí a měl nohy zaklíněné pod sedačkou. Zachránce začal s resuscitací přímo ve vozidle. Mezitím u nehody zastavili i další řidiči a pod vedením našeho hasiče se s úspěchem podařilo uvolnit sedačky a vyprostit tak muže v bezvědomí z automobilu. Po vytažení na zem pokračoval Petr Horáček v resuscitaci, čímž se mu naštěstí podařilo obnovit základní životní funkce zraněného. Ten se následně udržoval při vědomí do doby, než se dostavily další záchranáři, kterým byl zraněný předán. Díky pohotové reakci tak Petr Horáček zachránil lidský život. 

Jeho čin byl po zásluze oceněn a Petr Horáček získal druhé místo v anketě Hasič roku 2014. Petrovi za jeho čin poděkovala také manželka zachráněného muže osobním dopisem. Petr Horáček nastoupil k profesionálním hasičům v roce 2008 a v současné době působí na funkci vrchní asistent - hasič technik spojová služba na požární stanici v Prostějově. L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.