úterý 16. dubna 2024 Irena

Ředitelé škol v Olomouckém kraji s volnem po svátcích šetří

Pouze malá část školáků v Olomouckém kraji si bude moci po nadcházejících čtvrtečních svátcích prodloužit volné dny. Většina škol v regionu totiž v pátek učí, ředitelského volna na tyto dny využily školy pouze v některých případech. I přesto je možné počítat s tím, že v lavicích žáků ubude. Mnozí rodiče totiž své potomky ze školy omlouvají sami.

Po svátcích se budou muset vrátit do školních lavic například studenti Gymnázia Hejčín v Olomouci. Důvodem je i to, že dva z pěti dnů ředitelského volna vyčerpali zdejší studenti již minulý týden kvůli přijímacím zkouškám. "Měli jsme historický rekord zájemců, na škole se hlásilo 515 žáků a nebylo je kam umístit. Proto jsme dali našim studentům ředitelské volno. Nyní už pojedeme bez výpadku," řekl ředitel školy Evžen Mayer. Počítá ale s tím, že někteří žáci do školy přesto nepřijdou. "Když rodiče mají volno v práci, omluvíme to. Ale musí to být korektní, ne že jsou nemocní a do školy se vrátí opálení. Bereme to zdravým přístupem," doplnil ředitel školy.

Volno nebudou mít ani děti ze Základní školy Heyrovského v Olomouci. Vedení školy to ani nezvažovalo. "Neplánujeme to, máme povinnost se o děti postarat, musela by jet stejně družina. Ředitelského volna po svátcích proto nevyužíváme," uvedla pracovnice školy. Volno nemají ani přerovské děti. Do škol půjdou po oba pátky například děti ze Základní školy Velká Dlážka, ale i ze Základní školy Trávník. "Nemáme volno, normálně se učí. Zatím se neprojevilo, že by rodiče omlouvali své děti, zvýšená poptávka po volnu není," podotkl zástupce ředitele Peter Gotthardt. Doplnil, že ředitelské volno uděluje ředitelka při nutnosti oprav nebo školení, po oba pátky tak škola bude v provozu podle normálního režimu.

Stejně na tom budou i školáci ze Základní školy dr. Horáka v Prostějově. Přestože budou muset do školy, v lavicích sedět nebudou. "Vyrazíme v pátek místo do školy do přírody, podle počasí. Rodiče, kteří chtějí mít prodloužený víkend a někam jedou, děti omluví. Neděláme s tím problém," řekl ředitel školy Ivan Pospíšil.

Naopak děti ze Základní školy Svatoplukova ve Šternberku se mohou těšit na volno po oba následující pátky. "Využijeme pátky po svátcích na záležitosti, které organizačně souvisí s výukou a během roku je nestíháme. Rodičům jsme nabídli školní družinu, o ředitelském volnu jsme dali informace s dostatečným předstihem. Nakonec družina nepojede, rodiče si hlídání zajistili po svém," uvedl ředitel školy Jaromír Sedlák.

Volno si užijí po oba pátky i žáci ze Středního odborného učiliště Štursova v Olomouci. V pátek 9. května využije ředitelského volna Základní škola Hálkova v Olomouci. Podle ředitelky školy Boženy Vítkové si škola vybere volno za "pracovní sobotu" 12. dubna, kdy měla den otevřených dveří. (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.