pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Rekordní počet hlídek vyrazil do Jeseníků mapovat stopy rysa

Rekordních 40 hlídek vyrazilo o víkendu do Jeseníků, oblasti Kralického Sněžníku i Rychlebských hor mapovat stopy rysa ostrovida. Dobrovolníci narazili také na stopy silně ohroženého jeřábka a vydry. Nepřálo jim však počasí, podle odborníků byly špatné stopařské podmínky. Podobná akce se koná pravidelně i v sousedních Beskydech, kde ochranáři mapují rovněž stopy medvědů.

"V letošním roce vyrazilo nejvíce lidí za existenci Správy (chráněné krajinné oblasti Jeseníky). V předešlých letech to bývalo kolem 20 skupin, loni tento počet překročil 30 skupin. Šlo o pracovníky Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky, letos se přihlásilo i hodně dobrovolníků," řekl dnes ČTK zoolog správy Dušan Duhonský.
   

Podle odborníků některé hlídky zřejmě na stopy rysa narazily, jejich poznatky z terénu se však budou muset ještě potvrdit. "Poměrně častá jsou hlášení, že lidé narazili na stopu nebo i viděli jeřábka, který je chráněn, což je povzbudivé. Místy se dá narazit i na stopy vydry. Stopy rysa jsou sporadické," doplnil Duhonský. Výsledky výzkumu budou podle něj známy až v dubnu, zahrnuty do něj budou i postřehy lesníků za celou sezonu v jejich revírech.
   

Hlídky se letos vydaly do oblasti chráněné krajinné oblasti Hrubého Jeseníku, na severu prozkoumaly i oblast Kralického Sněžníku, Rychlebských hor, Zlatohorska a zamířily i do severozápadní části Nízkého Jeseníku. "Stopaři" se přitom museli potýkat se špatnými stopařskými podmínkami. "Na mnoha místech se muselo mapovat pouze v blátě, navíc je sucho. Lepší je, když je sníh a stopy vidíme ve sněhu," řekl Duhonský.
   

Současnou populaci rysa v Jeseníkách zoologové odhadují maximálně na několik zvířat. Ochranáři už dříve poukázali na to, že přítomnost tohoto silně ohroženého druhu ukazuje na fungující ekosystém v Jeseníkách. "Rys ostrovid je silně ohrožený druh. V Jeseníkách ho bylo dříve o něco více, poté jeho populace výrazně klesla až na hranici vyhynutí, nad níž se těsně pohybuje i v současné době. Je to významný druh, který indikuje určitou zachovalost přírodního prostředí," řekl již dříve ČTK zástupce vedoucí jesenické správy CHKO Jindřich Chlapek.
  

Podobné hlídky fungují několik let v Beskydech, kde se do nich podle zástupců Hnutí Duha každoročně zapojuje stovka dobrovolníků. Za posledních deset let ušli přes 36.000 kilometrů a shromáždili přes 900 záznamů o výskytu rysa ostrovida.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.