Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Restaurace na střední Moravě nabídnou hanácké speciality

 
pondělí, 16. června 2014, 14:25

Kuřecí steak podávaný na tvarůžkové košilce a chřestu, česnečku s tvarůžkem, kuřecí prsa se šunkou a tvarůžkem, květák jako mozeček, buřty na tmavém pivě či domácí sádlo se škvarky mají v nabídce restaurace ze střední Moravy, které se zapojily do nového projektu Ochutnejte Hanou. Jeho autoři chtějí zvýšit podíl krajové gastronomie na jídelních lístcích místních restaurací a tím zpestřit nabídku pro turisty, kterých do Olomouckého kraje jezdí stále víc.

"Naší snahou je seznámit turisty s hanáckou gastronomií a místními produkty. Myslíme si, že jako region máme co nabídnout nejen co se týká historických a kulturních památek, ale také v oblasti gastronomie," řekla dnes novinářům koordinátorka iniciativy Ochutnejte Hanou Nora Kaštylová. Do pilotního projektu se zatím zapojilo 11 restaurací z Olomouce, Loštic, Litovle či Šternberka.

"Jedná se o podniky, které již místní produkty používají a připravují z nich pokrmy uvedené ve stálém jídelním lístku, například olomoucké tvarůžky, masné speciality nebo místní pivo," uvedla.
   

Zapojit se do projektu může každá restaurace, která hodlá vařit podle tradičních receptur či z místních zdrojů. "Restaurace mají samozřejmě volnou ruku a nechceme jim diktovat, co mají hostům nabízet. Každý si jistě najde svou vlastní cestu, jak nejlépe pojmout nabídku regionálních receptů a produktů," podotkla Kaštylová.
   

Restaurace dostaly Hanáckou kuchařku, která obsahuje recepty na regionální speciality pro všechna roční období. "Každou restauraci navštívil náš odborný garant, který s majiteli probral menu. Samozřejmostí budou pravidelné anonymní kontroly," uvedla Kaštylová.
   

Projekt Ochutnejte Hanou má podpořit také místní výrobce potravin a farmáře. "Produkují velmi kvalitní suroviny a nemají možnost je dodávat do větších obchodů," podotkla Kaštylová. Iniciativa navazuje na projekt Ochutnejte Jeseníky, který byl zahájen před dvěma roky a zaměřuje se na gastronomické speciality z Jesenicka. "Máme teď pokrytý celý Olomoucký kraj," dodala Kaštylová.
   

Základem jídelničku Hanáků byly kaše z obilí či hrachu a polévky, především syrnica či hanácká varianta zelné polévky. Hanáci si dávali záležet také na omáčkách. Základem černé omáčky bylo tmavé pivo, bílou omáčku pak na Hané tvořila smetana ochucená například křenem nebo houbami. Hospodyně pekly buchty plněné především mákem, který patří mezi tradiční plodiny pěstované na Hané.
   

Loni v Olomouckém kraji přibylo tuzemských i zahraničních turistů, kteří se v regionu zdrželi i delší dobu. Služeb ubytovacích zařízení za celý rok 2013 využilo 441.417 turistů, meziročně jich bylo o 8,9 procenta více. Olomoucký kraj tak loni vykázal nejvyšší tempo růstu počtu turistů v Česku.

Zdroj: ČTK
  

Kam dál?

Hasiči v Olomouckém kraji mají více výjezdů, i kvůli počasí

úterý, 10. června 2014, 10:22

Už celý minulý týden zaznamenávají statistiky profesionálních hasičů Olomouckého kraje nárůst počtu výjezdů.

Na střední Moravě přibude z evropských peněz 40 km cyklostezek

pondělí, 9. června 2014, 10:56

Na střední Moravě přibude dalších 40 kilometrů cyklostezek vybudovaných z evropských dotací. Povedou například dalšími ulicemi...

Přírodní koupaliště v Olomouckém kraji jsou před sezonou čistá

pátek, 6. června 2014, 08:53

Čistou vodu a bezproblémové koupání nabízejí v těchto dnech přírodní koupaliště v Olomouckém kraji. Hygienici vzorky z Poděbrad a...

Olomouc je nejkrásnější místo v žebříčku 50-ti nej skrytých míst...

čtvrtek, 5. června 2014, 12:44

Lonely Planet si Olomouc oblíbila, jelikož už podruhé ji oceňuje v jednom ze svých žebříčků. Tentokrát se Olomouc stala městem...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Démon jménem „genderová ideologie“ v České republice

V návaznosti na článek o problematice zrušení genderových studií v Maďarsku a démonizaci genderu jakožto nepřítele tradičních hodnot se podíváme na situaci v České republice. Jak jsme na tom s genderem, tedy kulturně vzniklými rozdíly mezi muži a ženami u nás doma? Stáváme se tak moc obávanou “bezpohlavní” společností?

VIDEO: Ve Veletržním paláci se konala debata o SEFO. Řediteli Muzea umění bylo na konci debaty zabráněno vystoupit

V pondělí 18. března se konala ve Veletržním paláci v Praze odborná debata na téma Středoevropského fóra, projektu olomouckého Muzea umění. Ač se téma bezprostředně muzea týká, na debatu podle tiskového mluvčího Tomáše Kasala žádná pozvánka nedorazila, řediteli muzea navíc bylo v závěru debaty zabráněno vystoupit.

Zahráli si s Glenem Hansardem. Nyní brněnská kapela křtí novou desku, která rozhodně stojí za pozornost

Splnil se jim jejich životní i kariérní sen, když si je na své vystoupení pozval sám držitel Oscara Glen Hansard. Brněnská kapela The Shookies rozhodně stojí za pozornost. Zdobí je autentický projev zpěváka, unikátní zvuk i příjemný pocit z jejich hudby. Přesvědčit se o tom mohou lidé sami v Brně na Melodce, kde 21. března křtí novou desku Sooner or Later.