Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Restaurace na střední Moravě nabídnou hanácké speciality

 
pondělí, 16. června 2014, 14:25

Kuřecí steak podávaný na tvarůžkové košilce a chřestu, česnečku s tvarůžkem, kuřecí prsa se šunkou a tvarůžkem, květák jako mozeček, buřty na tmavém pivě či domácí sádlo se škvarky mají v nabídce restaurace ze střední Moravy, které se zapojily do nového projektu Ochutnejte Hanou. Jeho autoři chtějí zvýšit podíl krajové gastronomie na jídelních lístcích místních restaurací a tím zpestřit nabídku pro turisty, kterých do Olomouckého kraje jezdí stále víc.

"Naší snahou je seznámit turisty s hanáckou gastronomií a místními produkty. Myslíme si, že jako region máme co nabídnout nejen co se týká historických a kulturních památek, ale také v oblasti gastronomie," řekla dnes novinářům koordinátorka iniciativy Ochutnejte Hanou Nora Kaštylová. Do pilotního projektu se zatím zapojilo 11 restaurací z Olomouce, Loštic, Litovle či Šternberka.

"Jedná se o podniky, které již místní produkty používají a připravují z nich pokrmy uvedené ve stálém jídelním lístku, například olomoucké tvarůžky, masné speciality nebo místní pivo," uvedla.
   

Zapojit se do projektu může každá restaurace, která hodlá vařit podle tradičních receptur či z místních zdrojů. "Restaurace mají samozřejmě volnou ruku a nechceme jim diktovat, co mají hostům nabízet. Každý si jistě najde svou vlastní cestu, jak nejlépe pojmout nabídku regionálních receptů a produktů," podotkla Kaštylová.
   

Restaurace dostaly Hanáckou kuchařku, která obsahuje recepty na regionální speciality pro všechna roční období. "Každou restauraci navštívil náš odborný garant, který s majiteli probral menu. Samozřejmostí budou pravidelné anonymní kontroly," uvedla Kaštylová.
   

Projekt Ochutnejte Hanou má podpořit také místní výrobce potravin a farmáře. "Produkují velmi kvalitní suroviny a nemají možnost je dodávat do větších obchodů," podotkla Kaštylová. Iniciativa navazuje na projekt Ochutnejte Jeseníky, který byl zahájen před dvěma roky a zaměřuje se na gastronomické speciality z Jesenicka. "Máme teď pokrytý celý Olomoucký kraj," dodala Kaštylová.
   

Základem jídelničku Hanáků byly kaše z obilí či hrachu a polévky, především syrnica či hanácká varianta zelné polévky. Hanáci si dávali záležet také na omáčkách. Základem černé omáčky bylo tmavé pivo, bílou omáčku pak na Hané tvořila smetana ochucená například křenem nebo houbami. Hospodyně pekly buchty plněné především mákem, který patří mezi tradiční plodiny pěstované na Hané.
   

Loni v Olomouckém kraji přibylo tuzemských i zahraničních turistů, kteří se v regionu zdrželi i delší dobu. Služeb ubytovacích zařízení za celý rok 2013 využilo 441.417 turistů, meziročně jich bylo o 8,9 procenta více. Olomoucký kraj tak loni vykázal nejvyšší tempo růstu počtu turistů v Česku.

Zdroj: ČTK
  

Kam dál?

Hasiči v Olomouckém kraji mají více výjezdů, i kvůli počasí

úterý, 10. června 2014, 10:22

Už celý minulý týden zaznamenávají statistiky profesionálních hasičů Olomouckého kraje nárůst počtu výjezdů.

Na střední Moravě přibude z evropských peněz 40 km cyklostezek

pondělí, 9. června 2014, 10:56

Na střední Moravě přibude dalších 40 kilometrů cyklostezek vybudovaných z evropských dotací. Povedou například dalšími ulicemi...

Přírodní koupaliště v Olomouckém kraji jsou před sezonou čistá

pátek, 6. června 2014, 08:53

Čistou vodu a bezproblémové koupání nabízejí v těchto dnech přírodní koupaliště v Olomouckém kraji. Hygienici vzorky z Poděbrad a...

Olomouc je nejkrásnější místo v žebříčku 50-ti nej skrytých míst...

čtvrtek, 5. června 2014, 12:44

Lonely Planet si Olomouc oblíbila, jelikož už podruhé ji oceňuje v jednom ze svých žebříčků. Tentokrát se Olomouc stala městem...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • AKTUÁLNĚ: Kamion nedobrzdil a narazil do...

  • Řidič náklaďáku srazil cyklistu, ten na...

  • AKTUÁLNĚ: Na dálnici D46 se srazily dva...

  • VIDEO: V olomouckém Clarionu hořel v noci...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

TOP 09 chce vyšší tresty za týrání zvířat, míří i na množírny

Zpřísnění postihů za týrání zvířat, definici množíren a nový trest v podobě zákazu chovu zvířat obsahuje novela trestního zákoníku, kterou ve Sněmovně připravila TOP 09. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na tiskové konferenci uvedl, že pro návrh novely začnou poslanci hledat podporu příští týden, dopředu už získali kolegy z klubu Pirátů a hnutí STAN. Přísnější postihy, včetně až osmi let odnětí svobody pro nejzávažnější činy, autoři novely navrhují i pro provozovatele množíren.

(NE)OBYČEJNÍ: Postavit školu bylo největší školou pro mě, říká Veronika Pospíšilová

Je jí 29 let. Narodila se v Českých Budějovicích, studuje na Karlově univerzitě, kde si dodělává doktorát a v rámci toho tam přednáší na vietnamistice a etnologii, učí v Budějcích jógu malé i velké, mluví vietnamsky, a staví školy v Kambodži. Ano, takhle drobná dívka s úsměvem od ucha k uchu se jednoho dne chopila příležitosti a rozhodla se udělat Zemi lepším místem pro žití.

Číňané se po půl roce ozvali: v české firmě HE3DA jsme špionáž nedělali

Uplynulo půl roku od chvíle, kdy HlídacíPes.org upozornil – na základě informací od zástupců české společnosti HE3DA – na pokus o průmyslovou špionáž v této firmě vyvíjející speciální baterie. Až nyní se čínská společnost CDC obviněním začala bránit.