Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Restaurace na střední Moravě nabídnou hanácké speciality

 
pondělí, 16. června 2014, 14:25

Kuřecí steak podávaný na tvarůžkové košilce a chřestu, česnečku s tvarůžkem, kuřecí prsa se šunkou a tvarůžkem, květák jako mozeček, buřty na tmavém pivě či domácí sádlo se škvarky mají v nabídce restaurace ze střední Moravy, které se zapojily do nového projektu Ochutnejte Hanou. Jeho autoři chtějí zvýšit podíl krajové gastronomie na jídelních lístcích místních restaurací a tím zpestřit nabídku pro turisty, kterých do Olomouckého kraje jezdí stále víc.

"Naší snahou je seznámit turisty s hanáckou gastronomií a místními produkty. Myslíme si, že jako region máme co nabídnout nejen co se týká historických a kulturních památek, ale také v oblasti gastronomie," řekla dnes novinářům koordinátorka iniciativy Ochutnejte Hanou Nora Kaštylová. Do pilotního projektu se zatím zapojilo 11 restaurací z Olomouce, Loštic, Litovle či Šternberka.

"Jedná se o podniky, které již místní produkty používají a připravují z nich pokrmy uvedené ve stálém jídelním lístku, například olomoucké tvarůžky, masné speciality nebo místní pivo," uvedla.
   

Zapojit se do projektu může každá restaurace, která hodlá vařit podle tradičních receptur či z místních zdrojů. "Restaurace mají samozřejmě volnou ruku a nechceme jim diktovat, co mají hostům nabízet. Každý si jistě najde svou vlastní cestu, jak nejlépe pojmout nabídku regionálních receptů a produktů," podotkla Kaštylová.
   

Restaurace dostaly Hanáckou kuchařku, která obsahuje recepty na regionální speciality pro všechna roční období. "Každou restauraci navštívil náš odborný garant, který s majiteli probral menu. Samozřejmostí budou pravidelné anonymní kontroly," uvedla Kaštylová.
   

Projekt Ochutnejte Hanou má podpořit také místní výrobce potravin a farmáře. "Produkují velmi kvalitní suroviny a nemají možnost je dodávat do větších obchodů," podotkla Kaštylová. Iniciativa navazuje na projekt Ochutnejte Jeseníky, který byl zahájen před dvěma roky a zaměřuje se na gastronomické speciality z Jesenicka. "Máme teď pokrytý celý Olomoucký kraj," dodala Kaštylová.
   

Základem jídelničku Hanáků byly kaše z obilí či hrachu a polévky, především syrnica či hanácká varianta zelné polévky. Hanáci si dávali záležet také na omáčkách. Základem černé omáčky bylo tmavé pivo, bílou omáčku pak na Hané tvořila smetana ochucená například křenem nebo houbami. Hospodyně pekly buchty plněné především mákem, který patří mezi tradiční plodiny pěstované na Hané.
   

Loni v Olomouckém kraji přibylo tuzemských i zahraničních turistů, kteří se v regionu zdrželi i delší dobu. Služeb ubytovacích zařízení za celý rok 2013 využilo 441.417 turistů, meziročně jich bylo o 8,9 procenta více. Olomoucký kraj tak loni vykázal nejvyšší tempo růstu počtu turistů v Česku.

Zdroj: ČTK
  

Kam dál?

Olomoucká zoo se pyšní narozením malých lemurů a dikobrazů

pondělí, 16. června 2014, 12:58

Lemuři letos hlásí narození 4 mláďat. Přišly na svět 18. dubna a 2. května, postaraly se o ně samice Tonga a Menatra a hrdým...

Olomoucké kulturní prázdniny startují již 1.7.2014

pondělí, 16. června 2014, 11:42

Již od 1.7.2014 nabídnou Olomoucké kulturní prázdniny divadlo pro malé i velké, kabaret, rockové, bluesové či reggae koncerty,...

V Olomouci září na několika místech netradiční světelná díla

pátek, 13. června 2014, 13:55

Netradiční světelná umělecká díla rozsvítila od středeční noci několik míst Olomouce. Až do soboty zde mohou lidé obdivovat...

Na opravené Plumlovské přehradě se zhoršila voda

pátek, 13. června 2014, 13:35

V Plumlovské přehradě, která prošla v uplynulých letech nákladnou stamilionovou rekonstrukcí, se už na začátku sezony zhoršila...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Okamurovi bych pomočil hrob, Soukup je narcista v nejextrémnější podobě, říká řeporyjský starosta Pavel Novotný

Pavla Novotného netřeba představovat. „Dělník bulváru na odpočinku“, jak se na Facebooku nazývá, už nepůsobí vrásky na čele celebrit. Od loňského roku vede pražskou městskou část Řeporyje jako starosta. Sám přiznává, že nyní zažívá jedno z nejšťastnějších životních období. Ruce pryč od bulváru ale nedává. Nutkání věnovat se žurnalistice stále přetrvává.

Fond životního prostředí pozastavil Agrofertu národní dotaci

Kvůli možnému střetu zájmů bývalého vlastníka Agrofertu premiéra Andreje Babiše (ANO) pozastavil náměstek Státního fondu životního prostředí Leo Steiner národní dotace pro podnik holdingu Agrofert - lihovar v Kutné Hoře. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny. Rozhodnutí se netýká evropských dotací, ale těch českých. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka sdělil, že o pozastavení proplacení společnost nemá informace.

Nezlomní. Obecní dům v Praze zahájil jedinečnou výstavu, která představuje možný průřez českým uměním minulého století

Ojedinělou výstavu připravili k třicátému výročí Sametové revoluce Zuzana a Eugen Brikciusovi ve spolupráci s Alšovou jihočeskou galerií v Hluboké nad Vltavou a Památníkem národního písemnictví. Má název Nezlomní: Od Franze Kafky po sametovou revoluci a zajít si na ni můžete až do 6. října do Obecního domu v Praze.