pátek 29. března 2024 Taťána

Rodačka odkázala dědictví škole pro slabozraké v Olomouci

Rodačka z Olomouckého kraje odkázala mateřské a základní škole pro slabozraké v Olomouci vkladní knížku s částkou 1,4 milionu korun a sbírku prvorepublikových mincí zatím neznámé hodnoty. Novinářům to dnes řekl hejtman Zdeněk Švec (nestraník nominovaný KSČM).

"Finanční prostředky získané dědictvím škola využije k podpoře svých aktivit," uvedl Švec. Osud sbírky mincí bude jasný později, až ji posoudí odborníci. V úvahu podle náměstka přichází její využití při výuce žáků. Pokud by měla vyšší hodnotu, mohla by ji škola zapůjčit některému z muzeí.
   

Historie Základní a mateřské školy profesora Vejdovského sahá do roku 1954, kdy byla založena jako osmileté zařízení pro slabozraké v Litovli na Olomoucku. V srpnu 2012 se přestěhovala do nového areálu v olomoucké čtvrti Hejčín, který nechalo postavit hejtmanství.
   

Součástí nového areálu je budova základní a mateřské školy, jídelna, internát, tělocvična, cvičná trasa pro výuku prostorové orientace a venkovní víceúčelové hřiště. Objekt zahrnuje také Speciální pedagogické centrum. V budově jsou dvě desítky učeben, keramická dílna, cvičná kuchyňka, knihovna se studovnou, odborné kabinety, dvě herny, družina a velký sál.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.